artikel

Lenig denken met Disney

Geen categorie

Walt Disney gebruikte bij het tot stand komen van zijn creaties een speciale denktechniek. Hij kroop daarbij in de huid van de dromer, realist en criticus. Probeer het ook maar eens en kijk naar het wat, hoe en waarom. Walt Disney gebruikte bij het tot stand komen van zijn creaties een speciale denktechniek. Hij kroop daarbij in de […]

Walt Disney gebruikte bij het tot stand komen van zijn creaties een speciale denktechniek. Hij kroop daarbij in de huid van de dromer, realist en criticus. Probeer het ook maar eens en kijk naar het wat, hoe en waarom.

Walt Disney gebruikte bij het tot stand komen van zijn creaties een speciale denktechniek. Hij kroop daarbij in de huid van de dromer, realist en criticus. Probeer het ook maar eens en kijk naar het wat, hoe en waarom.

Wat?
Je toetst op een constructieve manier je ideeën aan de omgeving.

Waarom?
Je krijgt vanuit verschillende perspectieven nieuwe feedback.

Hoe?
Je vraagt drie mensen mee te doen of je neemt de rollen zelf op je. Leg uit wat je met je idee wilt. Je wilt bijvoorbeeld een artikel over klanttevredenheid schrijven. Iedereen krijgt twee minuten om een reactie op het idee te geven.

1. De dromer zegt: ‘ja, en …’ Hij bouwt voort op het idee, gebruikt verbeeldingskracht, visualiseert en maakt het nog leuker.

2. De realist zegt: ‘ja, indien …’ Hij zorg ervoor dat je denkt aan de tijdsdruk, details en werkbare acties. Hij adviseert je bijvoorbeeld om een medeauteur te zoeken die verstand heeft van je onderwerp.

3. De criticus zegt: ‘ja, tenzij …’ Hij zoekt naar zwakke punten, belemmeringen en valkuilen. Past dit plan wel bij je functie? Levert het wel de respons op die je voor ogenhebt?

In korte tijd heb je een duidelijk beeld waarmee je je plan verder kunt uitwerken en het meer kans van slagen heeft.

 

Reageer op dit artikel