artikel

8 types die je graag in je netwerk wilt

Geen categorie

1. De sparringpartner

Als je met een zakelijk probleem zit, kun je deze persoon bellen om van gedachten te wisselen. Vaak weet je na vijf minuten al wat je volgende stap moet zijn.

2. De supporter

Soms zit het tegen, is er bijvoorbeeld iets naars gebeurd op het werk. Het is dan heerlijk als je even kunt klagen bij een vriend(in). Deze begrijpt hoe vervelend het is en beurt je in no time op. Zo kun jij er weer met frisse moed tegenaan. Je supporter bel je natuurlijk niet alleen als het moeilijk is, maar ook als je iets te vieren hebt. Wanneer je een succes hebt geboekt, trek je samen de champagne open.

3. De helper

Naast morele steun, heb je soms gewoon een extra paar handen nodig. Mensen die je uit de brand helpen, hoef je niet altijd alleen op je werkplek te vinden. Het kan ook een vriend(in) zijn die Engels als moedertaal heeft en je tekst met liefde nog even voor je doorleest.

4. De expert

Het is fijn om iemand in je netwerk te hebben die van een aantal onderwerpen het naadje van de kous weet. Wanneer jij tegen een probleem met Excel aanloopt, weet deze persoon precies waar de juiste knop zit.

5. De mentor

Er zijn overal mensen die meer ervaring hebben dan jij en die je kunnen vertellen hoe zij zaken voor elkaar hebben gekregen. Soms kunnen ze als kruiwagen voor je optreden, je wijzen op interessante kansen en je natuurlijk adviseren. Veel mensen aarzelen om een mentor te benaderen. Hoewel het gemakkelijker is om in je eigen veilige kring te blijven, is het slim om je ogen ook open te houden voor mensen die een stap(je) verder zijn dan jij.

6. De verbinder

Deze persoon kent ongelofelijk veel mensen. Het is vaak een sociaal type dat van nature een enorm netwerk onderhoudt. Heb jij iets of iemand nodig, dan kan hij je met deze persoon in contact brengen.

7. De vernieuwer

De vernieuwer is altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Vaak loopt hij voor de troepen uit. Dat betekent dat hij je perfect kan informeren over wat er nu speelt. Soms klinkt dat nog als toekomstmuziek, maar wie weet past zijn visie over een jaar beter bij je. Leuk dat je er dan al bekend mee bent.

8. De coach

Met zijn kennis behoedt de coach je voor valkuilen, maar hij laat je vooral zelf ontdekken dat je veel meer kunt dan je denkt. Hij biedt een luisterend oor en stelt slimme vragen. Zo scherp je je doelen en strategieën aan. Ook als je niets op je lever hebt wat geen seconde langer kan wachten, kan een coach je helpen. Hij is nuttig voor het versterken van je mentale kracht.

Bron: Management Support november 2014

Reageer op dit artikel