blog

Stoere mannen

Geen categorie

Met een gelukzalige glimlach op zijn gezicht staart hij in de verte, één arm losjes op het portier, één hand op het stuur en een beetje schuin onderuit gezakt in zijn stoel, genietend van zijn blitse karretje. Totdat het ding er plotseling mee stopt, de stoere houding verdwijnt en het onderlipje begint te pruilen.

Stoere mannen

Pa die zojuist nog trots naar zijn zoon stond te kijken, zoekt haastig naar een euro om in de sleuf van het toestel te stoppen, zodat het gele autootje aan de ingang van de supermarkt zich weer in beweging zet. Hiermee voorkomt hij het gekrijs, waarmee onnodig de aandacht van het winkelende zaterdagpubliek wordt getrokken, maar het is vooral de aanblik waar hij nog even van wil genieten.

Het is in alles een echte zoon van zijn vader: stoer, onafhankelijk, lak hebbend aan alles en soms een beetje grote mond. Een zoon die in zijn vader het evenbeeld ziet en hem in alles imiteert.

Zoals pa maandag weer het grote voorbeeld ziet in de directeur en hem imiteert in houding, gedrag, woordgebruik, kleding en interesses. In de hoop dat het ‘grote voorbeeld’ daar dusdanig van geniet, dat hij op het einde van het jaar weer snel naar een euro zoekt om een teleurgestelde blik of onnodig gekrijs te voorkomen.

<> Soms lijken die stoere mannen wel jonge gorilla’s die achter de grote zilverrug aanlopen en hem borstroffelend imiteren. Of mannelijke chimpanseepubers die er alles aan doen om bij de grote volwassen mannen te mogen zitten. Ik kan genieten van de imitatie die ik zie bij de ingang van Albert Heijn, op het gorilla-eiland of in het chimpanseeverblijf.

En ik zou soms best willen ruilen met de secretaresse. Al was het alleen maar om die stoere mannen voorbij te zien komen op weg naar de grote baas om hem met smakkende lippen te imiteren.

Eijsden, April 2008

Foto: Stichting Apenheul, uit: ‘Dierbare Collega’s’

Zie ook: Apemanagement

Reageer op dit artikel