blog

Knokkels bijten

Geen categorie

Op mijn vraag wie de bonobo’s kent, reageert slechts één dame twijfelend. Ze steekt haar hand op en vraagt: ‘Dat zijn toch die apen die alle problemen oplossen met seks?’ Het is een bekende reactie: men onthoudt de seks, maar niet het feit dat vrouwen de baas zijn onder deze apen.

Knokkels bijten

Ik besluit deze groep vrouwen maar mee te nemen naar het bonoboverblijf. Daar kan ik ze meer vertellen over deze bijzondere apen, die de meeste mensen verwarren met chimpansees.

Wat hen zo bijzonder maakt is de vrouwelijke alliantie. Vrouwen vormen bondgenootschappen waarmee ze de sterkere mannen domineren. De vrouwen kibbelen, hebben meningsverschillen, maar laten elkaar nooit vallen. En als er echte conflicten dreigen, vrijen de vrouwen even met elkaar: ‘mutsenpoetsen’ in vaktermen.

Terwijl ik bij de bonobo’s over de vrouwelijke dominantie en het ‘make love not war’-gedrag praat, zoekt het mannetje ondertussen een aantal grote takken bij elkaar waarmee hij druk begint te zwaaien en onze kant op stormt.

‘Kijk, dat is imponeergedrag,’ zeg ik. ‘Als er publiek staat of als er andere mannen in de buurt zijn – ik in dit geval – gaat het bonobomannetje imponeren en druk doen.’

Het stelt echter niets voor; de vrouwen zijn immers de baas! Na een paar minuten loopt de leidende vrouw rustig naar de druktemaker toe, pakt zijn hand en bijt stevig in zijn knokkels, waarmee ze laat weten wie de echte leider is. Hij laat het gelaten toe en onderwerpt zich zo aan haar status, maar vanuit zijn ooghoeken speurt hij alweer rond of er nieuwe toeschouwers zijn die hij kan imponeren.

‘Ja,’ zegt één van de dames in mijn groep, ‘de bonobomannetjes, die ken ik wel. Bij ons in de organisatie stikt het ervan. Het knokkels bijten zal ik goed onthouden voor de volgende keer dat iemand zich weer loopt uit te sloven.’ Ze grijnst.

Patrick van Veen

Eijsden, juli 2008

Foto: Stichting Apenheul, uit: ‘Dierbare Collega’s’

Zie ook: Apemanagement

Reageer op dit artikel