blog

Schizofreen

Geen categorie

Aan het einde van een dag apen kijken, verraste ze me met de vraag: ‘Vertel me eens: van welk verschil tussen mensen en apen hebben we het meeste last?’

Schizofreen

Ach, er zijn natuurlijk talloze verschillen, maar 1 ervan maakt het de moderne mens misschien wel erg moeilijk en dat is… dat we in zoveel verschillende soorten sociale groepen tegelijk leven.

Veel apen sterven in de sociale groep waarin ze ook geboren zijn. Hooguit wisselen ze 1 of 2 keer in hun leven van omgeving, maar ze worden geen wereldreizigers. Het voorkómen van inteelt is de belangrijkste reden voor mannen en vrouwen om te verkassen.

Wij daarentegen wisselen ons leven lang van groep: we verplaatsen ons van gezin naar kinderopvang en naar verschillende scholen. We beginnen aan onze eerste baan, we jobhoppen een aantal jaar en uiteindelijk eindigen we in een ouderenopvang. Ons leven bestaat uit het wisselen van sociale groepen en dan zijn we óók nog in staat om onderdeel uit te maken van meerdere groepen tegelijk.

We worden ’s ochtends wakker in ons gezin. Na een uurtje ontbijten en sociale isolatie in de badkamer sluiten we ons aan bij de ‘filekudde’. Aansluitend dompelen we onszelf gedurende 8 uur onder in de sociale omgeving van collega’s. Aan het einde van de middag proberen we rond ‘voedertijd’ ons gezin weer te hergroeperen om vervolgens de avond te delen met familie, vrienden, verenigingsleden of sportmakkers. En uiteindelijk duiken we het bed in met degene die we onze partner noemen. Misschien dat we onszelf in tegenstelling tot de meeste apensoorten als monogaam beschouwen. De meeste apen zouden echter van al deze sociale ontrouw aan stress tenondergaan.

Eigenlijk is de mens ten opzichte van de aap een beetje schizofreen. We hebben meerdere persoonlijkheden en daardoor kunnen we ons voortdurend aanpassen aan onze sociale omgeving. En het is niet minder dan een wonder dat we precies op tijd weten wanneer we het mantelpakje, de slobber-voor-de-tv-hang-broek, onze sportoutfit, de stoere jeans met sneakers, het feestjurkje, het uniform van het fanfareorkest of het pikante lingeriesetje moeten aantrekken.

Patrick van Veen

Eijsden, augustus 2008

Foto: Stichting Apenheul, uit: ‘Dierbare Collega’s’

Zie ook: Apemanagement

Reageer op dit artikel