blog

Psychologie: schrik of trigger?

Geen categorie

In de tijd dat ik me in het uitgaansleven stortte, liep ik niet te koop met het feit dat ik psychologe ben. Als de heren met veel omhaal vroegen wat ik gestudeerd had, liet ik ze eerst raden.

Er kwam van alles voorbij: styling, fotografie, communicatie of iets commercieels. Te vaak naar mijn zin verschenen er verschrikte blikkenals uiteindelijk uitkwam dat het psychologie was. En steevast was de eerste reactie: ‘Oh, dan moet ik oppassen. Jij weet natuurlijk nu wat ik denk?’ Waarop ik afhankelijk van mijn bui ‘Ja’ of ‘Nee’ zei. Als dat eens had gekund! Fantastisch toch als deze paranormale gave onderdeel was geweest van de studie, maar helaas…

Evenmin onderdeel van het studiepakket was het feit dat een psycholoog meteen in staat is tot zelfhulp, of hulp aan familie. Sterker nog: de eerste dag in de collegebanken werden studenten met deze doelstelling geadviseerd direct te stoppen. Wie mochten er wel blijven? De overige nieuwsgierige 75%! En laat ik daar nu net toe behoren.

Wat je wél leert, is de wetenschap van de ziel: het voelen, denken en het gedrag van mensen. Hoe kinderen zich sociaal ontwikkelen, hoe onze psychische basisfuncties werken en hoe ons bewustzijn in elkaar steekt. Maar ook: hoe reclameboodschappen aankoopgedrag kunnen beïnvloeden. Al met al een boeiend vakgebied dus, want het draait om de mens.

Inmiddels ben ik van mening dat in iedereen een psycholoog zit. En dat is maar goed ook. Op de werkvloer hebben we namelijk dagelijks te maken met een variatie aan gedrag, verschillende gemoedstoestanden en uiteenlopende communicatie met collega’s, managers of klanten. En laten we eerlijk zijn, dit kan leiden tot wrijving, botsing en spanning. Hierdoor geschrokken, of juist getriggerd? Geïnteresseerden kunnen in ieder geval de tips hieronder volgen!

– Meer inzicht krijgen? Schrijf je dan in voor de training praktisch toepasbare psychologie.
– Lees eens Psychologie Magazine of Mind Magazine. Toegankelijke bladen voor de geïnteresseerden in de psychologie en het brein. Zij bieden vaak proefabonnementen aan voor 5 nummers.
– Op internet zijn tal van psychologische testjes te maken. Onderzoek je intelligentie of persoonlijkheid eens! Kijk op de algemene psychologiesite Psychologie online.
– Lees meer over psychologisch vooronderzoek bij ontwikkelingsgesprekken of sollicitaties op Carrièretijger.

Reageer op dit artikel