blog

Wie doet hier nou eigenlijk wat?

Geen categorie

Ooit meegemaakt dat een factuur onbetaald bleef omdat één van de tig benodigde nummers op de factuur ontbrak? Of omdat het budgetnummer vol was? Wel eens een medewerker van de financiële afdeling naar een factuur gevraagd die verontwaardigd reageerde geen boekhouder te zijn?

Wie doet hier nou eigenlijk wat?

Velen hebben geen idee waarom zo veel medewerkers zich met de financiën bezighouden en wat ze allemaal doen.

Voor de jaren ‘90 was de financiële administratie nog heel overzichtelijk; het had wel wat weg van het stoffige ‘Debiteuren Crediteuren’ van Jiskefet. De dames en heren van de betreffende afdeling hadden weinig spannends te beleven, behalve wat er in het boterhammentrommeltje zat. En toen gebeurde het…

De afdeling financiën stond begin jaren ‘90 aan de wieg van de ERP-systemen zoals SAP. Zo’n systeem automatiseert eenvoudig gezegd je hele bedrijf. Of de functie van boekhouder hierdoor eenvoudiger werd? Niet echt. Als geen ander moest hij vaak nog gegevens uit het immens complexe systeem zien te toveren. Hevige concurrentiestrijd in diverse branches zorgde vervolgens voor stress bij het management dat razendsnel de juiste informatie wilde hebben. Budgetten, KPI’tjes en andere meeteenheden werden bedacht. Daarna kwamen de internationale wetten en werden strenge eisen gesteld aan de financiële verslaglegging. De Big Four, zoals de vier grootste accountskantoren wereldwijd samen worden genoemd, hebben het er maar druk mee.

Geen wonder dus, dat het aantal medewerkers op de afdeling financiën de laatste decennia gestaag is gestegen. Om te onthouden: de boekhouding, de administratie, houdt zich vooral bezig met de geschiedschrijving van een organisatie. Hier vind je onder andere debiteuren- en crediteurenbeheer. Een controller analyseert het verleden en kijkt naar de toekomst. Grote kans dat een controller langskomt voor het budget en de KPI’s. En al die nummers, dat is dus nodig voor de interne controle.

De tijd van ‘Goeiesmorgens juffrouw Jannie’ is definitief voorbij op de financiële afdeling, zoveel is duidelijk. En gelukkig maar. Toch?

Wie is Archelia Fonk-van Staalduinen?

Kijk ook eens op de website van Archelia!

Reageer op dit artikel