blog

Vakantieperiode: lekker lui of…?

Geen categorie

Veel collega’s zijn nu op vakantie, waardoor het werkaanbod waarschijnlijk minder is voor veel secretaresses die nog op kantoor zijn. Als het, zoals in deze vakantieperiode, op het werk rustig is, kunnen klussen nog wel even blijven liggen. Er is meer tijd om bij te kletsen met collega’s enzovoort. Word jij ook lui en ga je in de ruststand, doe je dus relatief weinig als het niet druk is?

En als het erg druk is, wat doe je dan? Ga jij nog harder werken en denk je dat dat je helpt om door de berg werk heen te komen? Natuurlijk zeggen veel mensen dat ze enige druk nodig hebben om te presteren, maar de vraag is of dat gezond is? Wacht jij ook tot de laatste dagen voordat je op vakantie gaat om die klussen af te maken die al tijden in je stapel of bakje liggen?

Je hoort wel eens dat drie weken vakantie de ideale vakantieperiode is: één week om bij te komen van de drukte, één week om vakantie te vieren en één week om weer in de werkstand te komen. Toch jammer dat je eigenlijk maar één week geniet.

Als het druk is zou je juist de tijd moeten nemen om even stil te staan, overzicht te creëren, prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Als het rustig is zou je juist moeten anticiperen op de drukke periode die er weer aan zit te komen. In de maanden juli en augustus kun je al veel doen om er vanaf september goed voorbereid weer vol tegenaan te gaan. Hoewel dat logisch klinkt doen veel mensen juist weinig tot niets. Vaak is dat ook de reden dat ze halverwege september alweer een hoge werkdruk ervaren…

Als je in de vakantieperiode je achterstand qua archivering hebt weggewerkt, geeft je dat vast een goed gevoel. Maar als je daardoor echter weinig anders hebt gedaan, is het misschien een idee om na je vakantie elke week je archivering te doen. Zo heb je in rustigere perioden meer tijd te besteden aan belangrijkere zaken!

Ik wens je een zonnige vakantie en veel productiviteit in de rest van 2009!

Peter Vos

Wie is Peter Vos?

Kijk ook nog even in de beschikbare checklists rondom timemanagement voor inspiratie. En kijk eens op de website van Peter Vos!

Reageer op dit artikel