blog

Zo flexibel als een loden deur?

Geen categorie

De vakanties zitten er weer op. Met nieuw elan gaan velen er weer tegenaan. In de afgelopen weken heeft hopelijk een groot aantal van jullie de eerste helft van het jaar geëvalueerd.

Wat ging er goed, wat moet ik vooral blijven doen? Wat ging er minder, wat moet ik proberen te veranderen? Ik kan me voorstellen dat je hebt nagedacht over een meer of minder flexibelere werkopstelling.

In het uitoefenen van je vak is een bepaalde mate van flexibiliteit onvermijdelijk. Als je je echter te flexibel opstelt, zijn er collega’s die hier, al of niet bewust, misbruik van proberen te maken. Je merkt dan al snel dat je vaker ‘vlak voor sluitingstijd’ een klus krijgt aangeleverd, waardoor je werkdagen steeds langer worden. Langzamerhand gaat dat wringen, maar het kan erg lang duren voordat je aan de bel trekt.

Zeer flexibele secretaresses zijn vaak erg populair, de downside is dat ze vaak gebukt gaan onder een grote werkdruk.

Sommigen zullen zich herkennen in bovenstaande, terwijl anderen juist aan de andere kant van het spectrum qua flexibiliteit zitten. Zij hebben moeite met veranderingen en wanneer zaken anders gaan dan verwacht is het hek van de dam. Sommigen zijn niet of nauwelijks flexibel qua werktijden of werkopvatting. Vaak vinden ze het ook lastig om van de ene klus naar de andere over te schakelen, zeker wanneer de ene nog niet af is.

Nauwelijks flexibele secretaresses zijn vaak niet zo populair. Ze zijn (te) duidelijk in wat wel (nu) kan en wat (nu) niet mogelijk is. Collega’s zullen proberen hen, als het enigszins kan, te mijden en zo mogelijk iemand anders om hulp vragen.

Té flexibel of zo flexibel als een loden deur? De gulden middenweg zoeken? Leren om je flexibiliteit situationeel in te zetten? Probeer ook eens je agenda bij te stellen als dat nodig is. Verwacht het onverwachte, dat scheelt! Zoek alternatieven, wees creatief. Misschien wel de belangrijkste tip: evalueer regelmatig en kijk dan vooral kritisch naar jezelf.

Peter Vos

Wie is Peter Vos?

Kijk ook nog even in de beschikbare checklists rondom timemanagement voor inspiratie.

Reageer op dit artikel