blog

Het vaagtaalvirus

Geen categorie

Veel managers zijn met vaagtaal besmet. Als secretaresse heb je het dan niet makkelijk. Lastig hoor, je werk doen als je niet begrijpt wat je baas precies bedoelt. In deze driedelige serie lees je hoe Miranda in korte tijd zelf met vaagtaal besmet raakt.

Het vaagtaalvirus

Miranda, de managementsupporter

Dinsdagochtend. Miranda bekijkt het resultaat van haar ochtendtoilet kritisch in de spiegel. Vandaag is haar tweede dag als managementsupporter. Een belangrijke dag. Ze moet een vergadering faciliteren, zo noemde meneer Zonneveld dat. Wat zou hij daar nou mee bedoelen?

Gisteren had ze meneer Zonneveld – ‘Marcel voor jou, meid’ – ontmoet. Een joviale vent van begin veertig die haar meteen duidelijk maakte dat ze geen secretaresse was: ‘Enne, meid, secretaresses hebben we hier niet. Iedereen is gelijk en jij zorgt als management supporter gewoon voor de broodnodige support van de echte players’. In een adem ging hij verder: ‘Faciliteer jij die meeting voor morgen nog even? De CFO en CEO komen ook. Belangrijk, belangrijk. Begrijp je wel?’

Miranda had meneer Zonneveld – sorry Marcel – niet durven vragen wat hij bedoelde. Faciliteren? CFO? CEO? Nou ja, het zou wel loslopen.

Dinsdagmiddag. Voor de vierde keer binnen een uur gaat de telefoon. Marcel. Of ze weer even koffie bijschenkt. Aan een glanzende ovaalvormige tafel zit Marcel met zijn drie gasten. Ze spreken geheimtaal.
‘Oké, Marcel, appeltje eitje. We benchmarken dat even met Procurement.’
‘Ja, als we on the fly schakelen kunnen we die negatieve winst nog voor Q3 kantelen.’
‘Bob, implementeer jij dan nog de juiste procesdimensies?’
‘Tuurlijk, die faciliteer ik meteen naar de toekomst toe.’

Miranda onderdrukt een zucht. Misschien is deze baan toch wat te hoog gegrepen voor haar. Vier paar ogen zijn op haar gericht terwijl ze koffie schenkt. Hopelijk merken ze niet hoe haar handen trillen.

‘Ik bel je als we weer toe zijn aan een bakkie leut, Miranda,’ mompelt Marcel en hij gebaart dat ze kan gaan. Miranda loopt terug naar haar bureau. De systeemwandjes van het kantoor zijn dun. Ze kan het gesprek in de kamer naast haar moeiteloos volgen.

‘Zeg, Marcel. Is dat je nieuwe secretaresse? Lekker ding wel.’
‘Mja, korter rokje zou haar beter staan.’

Hoe het Miranda vergaat? Wordt vervolgd! In deel 2 van deze driedelige serie spreekt Miranda al een aardig woordje vaagtaal mee. Vaagtaal is namelijk zeer besmettelijk.

Auteurs Arjen Ligtvoet en Cathelijne de Busser strijden samen tegen vaagtaal. Klik hier als je meer wilt weten over de auteurs.

Reageer op dit artikel