blog

Bakstenen en ballonnen

Geen categorie

Leren jezelf te zijn, jezelf te kennen. Daarover ging mijn vorige column. Jawel, denk je dan: jezelf zijn, dat klinkt mooi, maar hoe doe je dat in de praktijk? Eerlijk gezegd, ik heb er geen kant-en-klaarrecept voor. Op de zoektocht naar jezelf, moet je je eigen weg zoeken. Toch zijn er wel een paar tips, een paar richtingaanwijzers voor onderweg.

Begin met eerlijk te zijn naar jezelf en naar anderen. Benoem wat je ziet, benoem wat je voelt en oordeel niet. Dat laatste is belangrijk, want oordelen kan de zuiverheid van zien en voelen in de weg zitten.

Bovendien is het een goed idee om regelmatig afstand te nemen tot je dagelijkse beslommeringen. Mediteren kan daarbij helpen. En als je mediteren wat vaag en zweverig vindt, bedenk dan dat topfiguren uit het bedrijfsleven het ook doen en het de gewoonste zaak van de wereld vinden.

Nog een tip. Kijk niet te veel naar anderen. Het is een bekend gezegde, dat voor iedere vinger die je naar een ander wijst, er drie naar jou terug wijzen.

Begin dus bij jezelf en ga op zoek naar wat ik ‘bakstenen’ noem. Dat zijn ingeslepen, negatieve patronen die je je al in je vroegste jeugd eigen hebt gemaakt en die je naar beneden blijven halen. Je kunt bijvoorbeeld geleerd hebben dat je er eigenlijk niet mag zijn, dat je mening niet van belang is of dat je maar weinig capaciteiten hebt. De zoektocht naar die bakstenen kan pijnlijk zijn, maar is wel verhelderend en noodzakelijk om verder te groeien.

Daarna kun je gaan kijken hoe je het gewicht van die bakstenen hebt leren dragen. Dat zijn de  ‘ballonnen’: je houding en gedrag in je werk en in de rest van je dagelijks leven. Het zijn er zes: je wilt sterk zijn, je wilt anderen voortdurend een plezier doen, je wilt opschieten, je wilt perfect zijn, je wilt de beste zijn of je wilt voortdurend je uiterste best doen.

Als je zo ver bent, als je weet wat je bakstenen en ballonnen zijn en je ze kunt loslaten – ook de ballonnen, want als je veel ballonnen inzet, dan is dat nog steeds aangepast gedrag op de bakstenen van je opvoeding en daar kun je behoorlijk last van hebben – dan ben je een eind op weg naar het vinden van je eigen basis. Je bent op weg naar authenticiteit en kunt anderen met open vizier tegemoet treden. Dat is ook aan je uiterlijk te zien: de schoonheidsspecialiste zal niet veel meer aan je verdienen… je straalt!

Wie is Gerry?
Naar Gerry’s training Van secretaresse naar managementassistent
Naar Gerry’s eigen website

Reageer op dit artikel