blog

Opkomen voor jezelf: doe het met GEIN

Geen categorie

Opkomen voor jezelf. Je wilt het graag, maar hoe doe je het? Vaak ga je mee met de mening van anderen en doe je maar wat je gezegd wordt. Later ben je daar ontevreden over. Het kan ook erger, je kunt er op den duur letterlijk ziek van worden.

In mijn eerste en tweede column had ik het over jezelf leren te zijn en over hoe anderen daarbij een spiegel kunnen zijn. Wat ik daar schreef gaan we nu toepassen. Stel je voor dat je op je werk niet netjes wordt behandeld. Veel mensen reageren dan vanuit wat ik de ‘ouderpositie’ noem. Ze steken hun vingertje in de lucht (de wijsvinger, niet de middelvinger), ze zenden jij-boodschappen uit (‘Je doet dit of dat verkeerd’) of ze waarschuwen: ‘Pas op, want anders …’ De ander reageert logischerwijs als kind en gaat dwarsliggen. Je komt dan wel op voor jezelf, maar het effect is averechts.

Je kunt ook reageren als een volwassene, die een andere volwassene iets vraagt. Je zegt wat er aan de hand is (LEF noem ik dat: Lees Eerst de Feiten) en je vraagt of de ander wil meewerken aan een oplossing. Die ander voelt zich serieus genomen en zal in negen van de tien gevallen positief reageren.

Ik heb er een ezelsbruggetje voor gemaakt. Denk maar aan GEIN. De G staat voor het Gedrag van de ander, die je niet netjes behandelt. De E is voor het Effect bij jou, het gevoel dat je blokkeert of dat je hartkloppingen krijgt van boosheid. Die tekenen, daar kun je op letten. Je lichaam geeft aan, dat er iets mis is. De I staat voor Ik, voor het feit dat je zegt, dat je zo niet wilt praten. De N zegt dat je Nu aangeeft dat je het anders wilt. Daarna komt KD: Kop Dicht en wachten op de reactie.

Maar wat als een collega antwoordt dat je wel een probleem hebt, maar dat je het zelf maar moet uitzoeken? Dan probeer je het nog eens en nog eens en dan stel je de vraag: ‘Wat wil je? Gaan we samen naar je leidinggevende of ga ik alleen?’ Het houdt een keer op, nietwaar?

Nog iets. Wat als het om je baas gaat? Geen probleem, dan kun je rustig GEIN toepassen, want het gaat niet om de inhoud van het werk, maar om de manier waarop je met elkaar omgaat. Het maakt het niet uit of het je baas is of een ander: als je open en eerlijk duidelijk maakt wat je wilt, geef je de ander de ruimte ook open en eerlijk te reageren en kom je er samen wel uit.

Wie is Gerry?
Naar Gerry’s training Van secretaresse naar managementassistent
Naar Gerry’s eigen website

Reageer op dit artikel