blog

‘Jezelf blijven’ versus uitdaging en groei

Geen categorie

Niet iedereen heeft een bijzonder talent en toch heeft elke doorsnee persoon alles wat nodig is in zich om succesvol te zijn. Toch behaalt slechts een minderheid het echte succes en de meerderheid is ‘tevreden met zichzelf’. Tevreden zijn met jezelf is heel wijs. Apetrots zijn op jezelf is beter.

Ik hoor het vaak tijdens mijn workshops: ‘Ik wil mezelf blijven’. Dat je jezelf bent, daar ga ik van uit. Maar dat je dit naar voren haalt als een soort ambitie vind ik een beetje verdacht.

Je kunt alleen jezelf blijven als je jezelf uitdaagt. Anders is jezelf blijven slechts een slap excuus om iets niet te durven. Alleen als je jezelf uitdaagt, kun je erachter komen wat je allemaal kunt en wie je bent. ‘Ik wil mezelf blijven’ is ook flauwekul, want wat je ook probeert, je kunt nooit iemand anders worden. De keuze die je hebt is niet tussen ‘jezelf zijn’ en ‘iemand anders worden’, maar tussen niet proberen en je best doen.

Stel je voor dat je iemand bent die altijd opgeeft. Wat je ook begint, vroeg of laat geef je op. Je denkt: ‘Ik ben geen doorzetter. Zo ben ik nou eenmaal. Ik hou van mezelf zoals ik ben.’ (En van jezelf houden is uiteraard prima.) Je fictieve tweelingbroer deelt jouw karakter. Ook hij is geen doorzetter en ook hij houdt van zichzelf zoals hij is. Maar hij beslist op een dag om een keer in zijn leven ‘gek te doen’ en door te zetten met gitaarspelen. Hij doet het en hij houdt het vol. Het verandert uiteindelijk zijn leven: nieuwe vaardigheid, nieuwe inzichten, nieuwe vrienden, ‘nieuw mens’. Hij boorde zijn verborgen kracht aan. Bij jou bleef diezelfde kracht verborgen. Waar jij lekker ‘jezelf’ bent gebleven, heeft je broer meer van zichzelf ontdekt.

Er is een reden tot zelfonderzoek als je jezelf hoort denken:

–    ‘Ik kan het niet.’
–    ‘Ik wil mezelf blijven, ik ga geen toneelspelen.’
–    ‘Ik wil mezelf blijven, anders val ik door de mand.’
–    ‘Je kunt jezelf toch niet veranderen.’
–    ‘Mensen hebben je toch door.’

Deze negatieve gedachten kun je beter inruilen voor een dappere instelling:

–    ‘Ik ben heel benieuwd hoe ver ik kom.’
–    ‘Ik zie het als een avontuur.’
–    ‘Ik wil kijken hoe goed ik kan worden.’
–    ‘Het is erg boeiend om te experimenteren met eigen gedrag.’
–    ‘Ik wil van bepaalde remmingen af.’
–    ‘Ik wil meer laten zien wie ik ben.’
–    ‘Dat lijkt me lachen.’

Wie is Drazen Lisak?
Zijn boek Zakelijk flirten
Naar Drazens eigen website

Reageer op dit artikel