blog

Lezen van lichaamstaal: zin of onzin?

Geen categorie

Het lezen van lichaamstaal lijkt in de mode, maar het is zeker niet de heilige graal van het communiceren. Boven alles gaat het om je eigen uitstraling en niet om het gepuzzel over de betekenis van de lichaamshouding van je gesprekpartner.

Aan het begin van mijn training vraag ik mensen om hun eerste indruk van de anderen op te schrijven. Het komt vaak voor dat iemand op basis van dezelfde lichaamshouding door de een als zelfverzekerd en door een ander weer als onzeker gezien wordt. Zo is er het cliché: als iemand met gekruiste benen en armen zit, is hij gesloten of angstig. Gek genoeg zijn het juist de meest ontspannen cursisten die het gewoon lekker vinden om zo – relaxed –  te zitten.

Het is nog tot daar aan toe om de vele subtiele signalen van lichaamstaal te leren opmerken. Maar om ze vervolgens juist te interpreteren – dat is andere koek. Je kunt je makkelijk vergissen. De vraag is dan: loont het om zoveel concentratie te spenderen aan het observeren van de lichaamstaal als je toch zo makkelijk de mist in kunt gaan?

Nee, stel ik hierbij: let niet te veel op de lichaamstaal van de ander, want je kunt er niet alleen behoorlijk naast zitten, het vermindert ook je eigen uitstraling.

Maar wat dan? Hoe kun je iemand toch ‘lezen’?

De tip: maak oogcontact. Kijk alert en vriendelijk in de ogen van de ander. Let op de manier waarop iemand kijkt, hoe zijn gelaatsuitdrukking is. Dit is de kortste en de meest effectieve weg naar zijn innerlijke wereld. De ogen zijn immers de spiegel van de ziel.

Alert en vriendelijk kijken is een natuurlijke actie waarover je waarschijnlijk niet hoeft na te denken. Het is een natuurlijke manier van contactleggen. Dit is belangrijk, want je communiceert goed als je dicht bij jezelf blijft. En dat kan alleen door je persoonlijkheid te tonen. Dan straal je een aangenaam zelfvertrouwen uit en kom je in een flow. De prettige gevolgen zijn dan dat:

  • anderen zich automatisch prettig voelen bij jou,
  • je intuïtief aanvoelt wat er in anderen omgaat,
  • je je hersenen gebruikt voor de inhoud en niet voor de bijzaken.

Mijn tips zijn:

  • Let niet op elke vingerbeweging van de ander, maar kijk naar het totaalbeeld van de hele persoon en ga op je gevoel af.
  • Ga niet tegenover iemand zitten met het gevoel dat je een puzzel moet oplossen wat betreft iemands lichaamstaal, maar ontwikkel een oprechte interesse in mensen. Zeg gewoon tegen jezelf: ik kijk diep in de ogen van deze persoon. Wie is dat? Dit inleven in de ander vertelt je meer over iemand dan gepuzzel en het schept een band.
  • Tijdens het gesprek houd je je vooral bezig met de inhoud en verspil je je concentratie niet aan tips, trucs, lichaamstaal, hoe je overkomt enzovoort.
  • Geweldig om te merken is dat je eigen vriendelijkheid en enthousiasme overslaan op de ander!

Wie is Drazen Lisak?
Zijn boek Zakelijk flirten
Naar Drazens eigen website

Reageer op dit artikel