blog

Je kwetsbaarheid is je kracht

Geen categorie

Beren op de weg. Die zien we allemaal, maar soms denk ik wel eens dat secretaressen ze wat vaker zien dan anderen. Dat kan liggen aan hun werk. Een secretaresse werkt in een hiërarchische organisatie en moet dienstbaar zijn. Dat vraagt om rationeel denken.

Dat rationele denken, daar gaat het me om. Natuurlijk moet je je hersens gebruiken, maar vergeet niet om ook je gevoel de ruimte te geven. Je gevoel vertelt je hoe je kunt omgaan met de mensen om je heen, met de mensen voor wie je werkt. Voor een secretaresse is dat minstens even belangrijk als doelgericht, efficiënt werken.

Dat klinkt mooi, maar hoe doe je dat, je gevoel de ruimte geven? Je kunt beginnen met te letten op signalen van je lichaam. Knijpt je keel dicht, krijg je hartkloppingen of voel je buikpijn opkomen? Dan is dat het signaal dat je tegen beperkingen aanloopt.

Hier moet ik even de theorie in en verschil maken tussen emoties en gevoel. Emoties heb je meegenomen uit het verleden. Als ze negatief zijn, dan bekijk je de dingen zwarter dan nodig is en lijkt een beer die voor je opdoemt extra groot. Gevoelens zijn van het hier en nu, het zijn reacties op de situatie waarin je je bevindt.

Goed, terug naar die signalen van je lichaam. Hoe kun je daarmee omgaan? Probeer het eens zo. Als je lichaam je waarschuwt, druk dan je gevoelens uit door er woorden aan te geven. Dat hoef je niet meteen te doen. Als iemand bijvoorbeeld iets onaardigs tegen je zegt en je weet niet direct hoe je moet reageren, antwoord dan: ‘Hier blokkeer ik van, ik weet even niet wat ik moet zeggen.’

Zoek daarna de rust op, desnoods even op het toilet, maak je hoofd leeg en stap in je gevoel. Onderzoek of aan je reactie misschien negatieve emoties uit het verleden gekoppeld zijn en vervang die oude zwarte bril zonodig door een nieuwe roze. Je gevoel uitspreken doe je weer in het hier en nu. Vertel wat je voelt, wees eerlijk naar anderen, inclusief je leidinggevenden. Die anderen waarderen dat meestal en het levert je vaak – let op: niet altijd – positieve reacties, respect en zelfrespect op. Het is je kwetsbaarheid die je dan kracht geeft.

Wie is Gerry?
Naar Gerry’s training Van secretaresse naar managementassistent
Naar Gerry’s eigen website

Reageer op dit artikel