blog

Loslaten, hoe doe je dat?

Geen categorie

‘Laat het gaan, laat het los.’ Dat is vaak het advies als het gaat over ingesleten gewoontes, over angst of woede. Het is een goed advies. Oude gewoontes, angst of woede houden je tegen in je ont-wikkeling. In feite is het niet de situatie (of een persoon) die ons vasthoudt, maar het is onze gehechtheid eraan. Oude gewoontes laten je rondlopen in cirkels en wie rondjes draait komt uiteindelijk geen stap vooruit.

Laat dus los wat je tegenhoudt en ga op zoek naar je essentie en daarmee naar vrijheid. Ja, hoor ik je zeggen: dat klinkt prachtig, maar hoe doe ik dat? Waar ik het heb gelezen weet ik eerlijk gezegd niet meer, maar ik moet dan vaak aan HEEL-AL denken. De letters van dat woord staan voor je de stappen die je kunt nemen om los te laten wat je dwarszit.

De H staat voor het Herkennen van het negatieve in je. De E is de Erkenning dat je daar een probleem mee hebt en dat je je weer hebt laten afleiden van jezelf. De tweede E is de Ervaring, dat je het probleem niet alleen met je verstand erkent, maar het ook toelaat in je gevoel. Dan komt de L, de Les die je kunt leren: waardoor heb je je laten raken, je laten afleiden? De A is de Acceptatie. Acceptatie betekent dat je ook je schaduwkanten in het licht zet en dat je de ander ziet en accepteert zoals hij leeft. Dan word je de observator en zie je het zoals het is, in het hier en nu. Daarna kun je Loslaten, je ervaringen ombuigen tot wijsheid en terugkeren naar je essentie.

Als je dat theoretisch vindt klinken, dan heb ik ook een praktische tip: opschrijven helpt. Als je dat doet, kun je het later teruglezen en er van afstand naar kijken. Dat helpt bij het loslaten. En vergeet niet dat je ingesleten gewoontes, angst en woede op een bepaalde manier ook waarde voor je hadden. Ze gaven je op dat moment steun en zekerheid. Alleen niet de steun en de zekerheid die je nodig hebt om te ont-wikkelen. Laat ze los en ga op zoek naar je ware essentie. Je gaat er nog van stralen ook.

Wie is Gerry?
Naar Gerry’s training Van secretaresse naar managementassistent
Naar Gerry’s eigen website

Reageer op dit artikel