blog

Authenticiteit en inspiratie

Geen categorie

Als je authentiek bent, dan zeg je hoe de dingen eruit zien, hoe je ze voelt. Je staat vrij in het leven en je kunt bij je gevoel. Je vindt inspiratie in wat je om je heen ziet en je geeft je creativiteit de ruimte. Je bent en blijft jezelf; je lacht bijvoorbeeld alleen als je plezier hebt en niet omdat anderen dat van je verwachten.

Ja, dat is een hele waslijst. Ik kan het ook korter zeggen: je bent authentiek als je eerlijk bent tegen jezelf en tegen anderen, als je de puurheid die je had als kind hebt teruggevonden.

Om authentiek te worden, moet je op zoek naar je essentie. Je moet af van gewoonten en overtuigingen die je tegenhouden. Bijvoorbeeld het idee dat je er altijd netjes bij moet lopen omdat je moeder dat zo belangrijk vond of de neiging om altijd flink te zijn omdat anderen zeggen ‘dat er wel ergere dingen zijn, dan wat jou is overkomen’.

Hoe je dat doet? Kijk, dan is het handig dat ik al eerder columns geschreven heb voor deze site. Klik de vorige maar aan. Die ging over loslaten en dat is wat je kunt doen als je op zoek gaat naar inspiratie.

Stel dat het je lukt om los te laten wat je dwarszit en wat je tegenhoudt in je ontwikkeling. Dan ben je aangekomen bij het pure dat je had toen je kind was en onbevangen de wereld instapte. Let op: dat is wat anders dan naïviteit. Je hebt natuurlijk wel wat geleerd sinds je je eerste stappen zette. Het wil zeggen dat je je ballast hebt losgelaten, maar je levenservaring hebt behouden.

Goed, de puurheid van het kind. Wat is het kenmerk van kinderen? Dat ze spelen, dat ze openstaan voor het nieuwe en dingen uitproberen. Dat ze daarbij fouten maken en flink onderuit kunnen gaan, maar daar wel van leren. Ze zijn creatief en geïnspireerd, ze geven het leven een kans. Het zal je waarschijnlijk niet lukken om de puurheid van het kind helemaal terug te vinden, maar het is de moeite waard om het na te streven. En je doet het niet alleen voor jezelf. Wie authentiek is, kan anderen inspireren en hen, wie weet, een beetje gelukkiger maken.

Loslaten, hoe doe je dat?
Je kwetsbaarheid is je kracht
Opkomen voor jezelf: doe het met GEIN
Bakstenen en ballonnen
Als je het beste van jezelf kent, dan presteer je beter

Reageer op dit artikel