blog

Powervrouw

Geen categorie

2011 is het jaar van power in het algemeen en voor secretaressen in het bijzonder. In 2010 waren er al allerlei gunstige voortekenen. Zo was er een speciale uitgave van Management Team over ‘powervrouwen’. Jammer dat er alleen aandacht was voor topvrouwen als Doutzen Kroes, Femke Halsema en Annemarie van Gaal, maar niet voor secretaressen.

Wél startte vorig jaar de training powersecretaresse van Management Support.

Waarom powersecretaresse? Welnu, de tijden veranderen en ook de invulling van het secretaressevak. De secretaresse van 2011 is niet langer het verlengstuk van de manager, maar maakt een omschakeling van uitvoerend naar faciliterend en sturend waar nodig. Ze verandert van iemand die achter de schermen opereert naar iemand die op het podium staat. Ook de functietitel wijzigt. Hoewel secretaresse niet direct zal verdwijnen, is er een verschuiving naar het klinkende executive assistant, en zal de invulling van de functie veranderen. Er worden andere competenties van je gevraagd en een andere manier van werken.

De secretaresse met power is in staat om heldere, onderbouwde keuzes te maken op basis van haar eigen prioriteiten en niet alleen die van haar manager. De houding van de assistant verandert van reactief naar proactief: meedenken, vooruitdenken, adviseren, beïnvloeden, faciliteren, anticiperen, plannen, managen van informatie, sturen.

De tijd dat zwijgzaamheid een competentie was van de secretaresse, ligt gelukkig ver achter ons. (Hoewel: is 1962 wel zo lang geleden?) De ontwikkelingen gaan dus snel. Ben jij ‘bij’? Natuurlijk maakt het uit in welke branche je werkt, maar er is geen ontkomen aan. Haak aan om niet binnenkort achter te lopen. Gaat natuurlijk helemaal goed komen, want een andere goede eigenschap is nieuwsgierigheid…

Maak het motto ‘I have to change to stay the same’ tot jouw motto!

Peter Vos

Wie is Peter Vos?
Powersecretaresse
Proactief functioneren

Kijk ook nog even in de beschikbare checklists rondom timemanagement voor inspiratie

In mei 2011 komt een nieuwe Secretaresse Assistent Wijzer uit van Peter Vos en Mark Balkenende over timemanagement.

Reageer op dit artikel