blog

Hypotheeksecretaresse

Geen categorie

Onlangs sprak ik een directiesecretaresse van een grote organisatie die het had over de zogenaamde hypotheeksecretaresse. Nee, dat is geen secretaresse die hypotheekadviseurs ondersteunt, maar een secretaresse die alleen werkt om de hypotheek te kunnen betalen.

Dat er in deze tijd blijkbaar nog steeds secretaressen zijn die puur en alleen voor het geld dit vak uitoefenen verbaasde me niet. Hoeveel andere mensen werken er alleen om het huis, de auto en de vakantie te bekostigen? Toch kan hierbij de zogenoemde intrinsieke motivatie helpen. Deze motivatie komt uit jezelf. Het is je ambitie, je interesse of de voldoening die je beleeft aan geleverde prestaties. Daarbij: veel organisaties zitten nu (nog) in zwaar weer, gezien de economische omstandigheden. En in deze tijden wordt het kaf van het koren gescheiden. Juist diegenen die ervoor gaan, elke dag net iets meer doen dan het verwachte, hebben meer kansen dan zij die alleen maar aanwezig zijn en het verwachte doen. Sommigen lopen elke dag één meter, terwijl anderen elke dag één meter plus een centimeter lopen. De laatste groep komt een stuk verder als je het over een langere periode bekijkt.

Daarom, en in het licht van de huidige omstandigheden, is het essentieel om je werk met de juiste instelling te doen. Leg je hart in je werk en maak je eigen toekomst! De kans dat je slachtoffer wordt van de omstandigheden wordt zo een stuk kleiner. De secretaresse met betrokkenheid, loyaliteit en initiatief vergroot haar toekomstmogelijkheden. Uiteraard ga ik er hierbij van uit dat dit gepaard gaat met een gezonde dosis zelfkennis. Want helaas: regelmatig spreek ik secretaressen die contraproductief gedrag vertonen: er staat ‘te’ voor. Ze zijn te dienstverlenend, te perfectionistisch, te loyaal, te verantwoordelijk… Wees je daarvan bewust en probeer je gedrag aan te passen, anders ga je er zelf aan onderdoor.

De uitdaging voor 2011 is om dát gedrag te vertonen waarbij je dicht bij jezelf blijft en vanuit je eigen kracht werkt: uitgebalanceerd. Kijk naar mogelijkheden in plaats van problemen. Richt je op deuren, niet op muren. En: wees niet bang voor perfectie; je zult het toch nooit bereiken…!

Peter Vos

Wie is Peter Vos?
Powersecretaresse
Proactief functioneren

Kijk ook nog even in de beschikbare checklists rondom timemanagement voor inspiratie

In mei 2011 komt een nieuwe Secretaresse Assistent Wijzer uit van Peter Vos en Mark Balkenende over timemanagement.

Reageer op dit artikel