blog

Wie is de baas?

Geen categorie

Hoewel alleen een hond een baas heeft is de titel van deze column veelzeggend. De veranderingen in de rolverdeling van manager en secretaresse zijn je vast niet ontgaan. Wie stuurt wie aan? Het is allang niet meer zo dat jij luistert terwijl je manager vertelt wat je moet doen en jij dit plichtsgetrouw uitvoert.

Dienstbaarheid, zwijgzaamheid en hulpvaardigheid waren nog niet zolang geleden de kerncompetenties in het vak. Inmiddels is er vraag naar andere kwaliteiten. Anno 2011 wordt er namelijk van de secretaresse verwacht dat zij de touwtjes meer en meer in handen neemt. Niet afwachten, maar proactief en faciliterend werken. Deze omslag is onomkeerbaar en waar dit toe leidt? Dat is nog niet helemaal zeker.

Hoe geef je invulling aan deze verandering in je vak? Aangezien de ontwikkelingen zich met een rap tempo opvolgen is daar geen spoorboekje voor te geven. Belangrijk is bewust tijd te besteden aan dit leer- en veranderingsproces. Het volgen van de ontwikkelingen en de consequenties hiervan voor de rol van secretaressen kun je op vele manieren invullen. Social media zoals Linkedin bieden geweldige mogelijkheden! Natuurlijk kun je ook trainingen en (power)workhops volgen of boeken lezen. Er is een enorm aanbod waar je uit kunt putten. Volgen alleen biedt echter geen soelaas. Je zult ook moeten accepteren dat je continue moet blijven veranderen. Dat moet je wel liggen. Sommigen zijn misschien te veel een gewoontedier en houden niet zo van veranderingen. Je hebt al een voorsprong als je een avonturier bent die veranderingen omarmt.

Eén ding is zeker: de secretaresse blijft de spin in het web, alleen een ander type spin. Een duidelijk aanwezige spin die heldere keuzes maakt en hiernaar handelt, prioriteiten kan stellen en haar flexibiliteit behoudt. Niet een spin die afwacht in de schaduw, maar een die bewust uit de schaduw stapt om toegevoegde waarde te leveren. Faciliteren betekent zoiets als gemakkelijk maken en een secretaresse maakt het haarzelf en degene voor wie ze werkt gemakkelijk door haar kansen te pakken en invulling te geven aan de veranderingen in het vak. De secretaresse die in deze veranderingen haar rol weet te herdefiniëren zal onmisbaar blijken.

Peter Vos
Volg mij ook op twitter: PeterVosSherpas

www.sherpasproyects.com

In mei 2011 komt een nieuwe Secretaresse Assistent Wijzer uit van Peter Vos en Mark Balkenende

Reageer op dit artikel