blog

Wat vertelt het non-verbale?

Geen categorie

Voor een goede communicatie is het belangrijk om je bewust te zijn van lichaamstaal en intonatie. Wat zie en hoor je bij de ander? Wat laat je zelf zien en horen?

Tijdens de lunch zat ik aan tafel bij iemand die deed alsof ze luisterde naar het gesprek dat werd gevoerd. Maar als je goed keek, zag je dat het haar totaal niet interesseerde wat er werd verteld.

Het gesprek ging over een aanstaande verbouwing: “Dan willen we de keuken bij de kamer trekken en dan in de linkerwand een deur naar de garage maken en dat wordt dan de keuken. En waar eerst het raam zat …”.

De niet-luisteraar glimlachte beleefd, maar haar ogen deden niet mee. Ze had een enigszins starende blik en keek de verteller nauwelijks aan. Zo nu en dan knikte ze, maar niet op de juiste momenten. Ook fronste ze als er niets te fronsen viel. Ze zat zich duidelijk te vervelen en aan andere dingen te denken. Naast haar lichaamstaal verraadde haar stem haar desinteresse.

De stem is de verbinding tussen het verbale en het non-verbale. Door je toonhoogte, het tempo en het volume geef je veel informatie prijs. Of het je interesseert of irriteert of dat je het misschien wel ironisch bedoelt.

De ‘luisterende’ vrouw zei : “O ja, leuk.” Dat kun je op veel manieren uitspreken maar zij sprak het uit op vlakke, emotieloze toon, zoals de meeste kassabedienden “prettige dag verder” zeggen.  Plichtmatig en weinig enthousiast.

Natuurlijk hoef je niet  de hele dag aan je lichaamstaal te denken. Maar als het ertoe doet, is het handig te weten waar je op moet letten. Wil je niet onzeker overkomen dan is het goed te weten dat je niet over je neus moet strijken of met je hand in je nek moet wrijven.  Het is ook niet verstandig om met de punt van je shawl te spelen, met een pen of met je voet te tikken.

Wil je zekerheid uitstralen dan is rust belangrijk. Rustige gebaren, mensen kalm aankijken, ontspannen handen. En ook door beheerst te praten straal je zelfvertrouwen uit. Niet  te hoog, te snel of te zacht.

Een vergadering is een goed moment om de non-verbale communicatie van een ander te bestuderen. Kijk om je heen en spits je oren. Wat zie je en hoe klinkt het?

Wanneer je je bewust bent van het belang van lichaamstaal werkt dat twee kanten op. Je doet informatie op en je blijft je bewust van wat je zelf prijsgeeft. Want soms kan het heel handig zijn je gedachten en gevoelens niet te verraden!

Angela Wijers
www.awtrainingen.nl

Reageer op dit artikel