blog

‘Have a little Faith’ in Het Nieuwe Werken

Geen categorie

Het is vrijdagavond. Tijd voor een ontspannen avond na een week hard werken. Ik zap wat rond en besluit dan naar The Voice of Holland te gaan kijken. Tevreden nestel ik me op de bank met koekjes en een pot thee.

Na een paar optredens komt mijn favoriet: Charly Luske met het nummer Have a little faith in me. Hij zingt het prachtig, maar intussen dwalen mijn gedachten af naar de gesprekken die ik afgelopen week voerde met een groep secretaresses. Onderwerp was de invoering van Het Nieuwe Werken. Een actueel onderwerp met tal van voor- en tegenstanders. Een middenmoot is bijna niet te vinden: je bent voor of tegen. Onder secretaresses zie ik een tweedeling: de eerste groep ziet veel voordelen in Het Nieuwe Werken, waarbij zij gebruikmaken van moderne communicatiemiddelen en zodoende bepaalde (concentratie)taken thuis kunnen uitvoeren. Tijdwinst dus! Tevens is het een mogelijkheid om privé en werk goed te combineren. Helaas wordt deze groep soms door hun organisatie gedwarsboomd. Deze organisaties zien er geen heil in als de secretaresse niet 5 x 8 uur op haar ‘plaats’ zit, vindbaar en bereikbaar is. In deze bedrijven is mijn inziens onvoldoende nagedacht over het verschil tussen bereikbaar zijn en beschikbaar zijn. Natuurlijk ben je vindbaar en bereikbaar als je thuis aan het werk bent, alleen kun je op dat moment waarschijnlijk niet de benodigde stukken aanreiken. Maar dat laatste is volgens mij meer een kwestie van goed organiseren en proactief je thuiswerkdag voorbereiden.

Dan is er nog de groep secretaresses die denkt dat Het Nieuwe Werken voor iedereen mogelijk is behalve voor haar. Zij is immers de spin in het web, zij is degene die de informatie aan elkaar knoopt, zij is onmisbaar, haar werk biedt daartoe geen mogelijkheden, zij moet steeds aanwezig zijn, anders wordt het een rommeltje, en wanneer iedereen maar doet waar ‘ie zin in heeft en komt en gaat naar believen, dan… Kortom: meer dan voldoende redenen om het schip niet te verlaten en de ogen wijd open te houden en het geconstateerde te rapporteren aan de manager.

Precies dat laatste is niet de bedoeling van Het Nieuwe Werken: controle op elkaar, controle op de uit te voeren werkzaamheden en controle op bereikbaarheid. Het Nieuwe Werken staat voor zelf verantwoordelijk zijn voor wanneer en hoe je je taken uitvoert, zolang je je maar houdt aan de ‘productieafspraken’ die je met je leidinggevende maakt. In die afspraken zijn zaken vastgelegd als de kwaliteit die je moet leveren en het tijdstip waarop een en ander gereed moet zijn. Je bent daarnaast vrij om zelf te bepalen wat en hoe je wanneer doet.

Het liedje ‘Have a little faith in me’ viel daarom op die vrijdagavond op zijn plaats. Laten we het verheffen tot lijflied voor die organisaties die nog enigszins krampachtig omgaan met het loslaten in vertrouwen.

Reageer op dit artikel