blog

Fabeltjesland; over zwart en wit

Geen categorie

Moest jij ook zo wennen aan de nieuwe opzet van het NOS-journaal? Opeens moest Sasha de Boer een onderkant bedenken bij haar leuke blazers. Waar haar mannelijke collega’s het gemakkelijk hadden dankzij hun pak, schoot Sacha van pure stress haar jeans aan. Hoezo meten met twee maten? We hebben Rik van de Westelaken toch ook nooit in een spijkerbroek het nieuws zien presenteren?

Moest jij ook zo wennen aan de nieuwe opzet van het NOS-journaal? Opeens moest Sasha de Boer een onderkant bedenken bij haar leuke blazers. Waar haar mannelijke collega’s het gemakkelijk hadden dankzij hun pak, schoot Sacha van pure stress haar jeans aan. Hoezo meten met twee maten? We hebben Rik van de Westelaken toch ook nooit in een spijkerbroek het nieuws zien presenteren?

En dan heb ik het niet over zogenaamde wijsheden als ‘zwart kleedt af’. Inmiddels weet Sacha beter en draagt zij vooral jurkjes om 20.00 uur.

Wat ik bedoel, is dat de kleding van presentatoren niet mag afleiden van de boodschap. Dat gebeurt wel als je als kijker onbewust aan het nadenken bent over wat je ziet. Kleur speelt daarin een niet te onderschatten rol.

Een paar jaar geleden ben ik het vak van kleur- en stijladviseur ingerold naar aanleiding van mijn eigen kleuradvies. Een goede vriendin was jarig en ik wilde haar verrassen met een leuke en nuttige middag. Van tevoren nooit gedacht dat het zo’n grote impact zou hebben. Geen nieuwslezer of andere publieke figuur was nog veilig voor mijn ongezouten commentaar. En dat terwijl het op televisie moeilijk te zien is of een kleur iemand staat. Door make-up en kunstverlichting is het lastig een warme of koele huidtint te herkennen. Ga er bovendien maar vanuit dat alle coupes geverfd zijn, en om oogkleur te herkennen moet het wel een heel intiem shot zijn. Wat zag ik dan wel?

Ter illustratie een thuistestje voor de donkere types onder ons. Dus de dames die (van nature) donker haar hebben. Pak een witte en een zwarte broek uit de kast. Die hebben we bijna allemaal. Trek daarboven een donker gekleurde basic aan. Ga op vijf meter afstand van je man, vrouw of andere toeschouwer staan. Houd beide broeken voor je benen, de zwarte boven. Vraag de toeschouwer je in je gezicht aan te blijven kijken terwijl je de zwarte broek laat vallen en de witte vast houdt. Wedden dat de blik van de kijker naar beneden getrokken wordt? Wég aandacht van het gezicht. Wat is er gebeurd? De harmonie van het totaalplaatje is verbroken. De regel die hierbij hoort is: donkere types moeten liefst een donkere basis dragen, blonde types een lichte. En pas dan gaan we het hebben over kleuren en combinaties.

Tot mijn eigen verbazing heb ik binnen mijn vak een klein stukje psychologie ontdekt. Van de koude grond misschien, maar ervaring leert. Door keer op keer te zien wat kleur met mensen doet, ben ik een ‘believer’ geworden. Ik kijk niet alleen naar welke kleur het mooist staat, maar ook in welke combinatie en verhouding. Zo is een vaak gemaakte fout van wintertypes dat zij te veel wit dragen. Wit mag, maar niet in een groot vlak! Dan gaat het mis want zoals we hierboven lazen: een donker type draagt bij voorkeur een donkere basis. Ik geloof niet in uitspraken als ‘zwart straalt autoriteit uit’,  het is maar net wie het draagt. Soms klopt het, maar zwart kan net zo goed pinnigheid uitstralen en dat komt geen enkele boodschap ten goede. Wat mij betreft kan ook ‘zwart kleedt af’ naar fabeltjesland verscheept worden.

Het is dan ook niet voor niets dat het kleur- en stijladvies onder het kopje ‘Persoonlijk’ valt op het komende Management Support Event! Nieuwsgierig geworden wat het beste bij jou past? We lichten graag een tipje van de sluier voor je op. Tot ziens op 8 en 9 november!

Fiona Koning is image consultant
Volg De Kleurenverdieping op twitter: @fionakoning

Reageer op dit artikel