blog

Skippen die trend

Geen categorie

Kledingadviezen zijn hot. Steeds meer mensen willen hun look personaliseren, dus dragen wat bij hen past. Dat is in feite het tegenovergestelde van wat de modebranche wil bereiken. Die wil dat wij dragen wat zij voor dat seizoen bedenken. Begrijp me niet verkeerd, I’m a fashion lover. Maar geen fashion victim. Ik pik datgene eruit waarvan ik weet dat het me goed staat. Klinkt eenvoudiger dan het is, want de branche weet een modebeeld nog steeds heel overtuigend het straatbeeld in te persen…

Kledingadviezen zijn hot. Steeds meer mensen willen hun look personaliseren, dus dragen wat bij hen past. Dat is in feite het tegenovergestelde van wat de modebranche wil bereiken. Die wil dat wij dragen wat zij voor dat seizoen bedenken. Begrijp me niet verkeerd, I’m a fashion lover. Maar geen fashion victim. Ik pik datgene eruit waarvan ik weet dat het me goed staat. Klinkt eenvoudiger dan het is, want de branche weet een modebeeld nog steeds heel overtuigend het straatbeeld in te persen…

Vaak bekijk ik in een kledingwinkel slechts een kwart van het aanbod, de rest sla ik op afstand al over. Af en toe best jammer, als dat ene leuke jasje er alleen in de ‘verkeerde’ kleur hangt. Overslaan. Niet meer over nadenken. Zo voorkom ik tegenwoordig miskopen. Want in de volgende winkel kom ik een soortgelijk jasje misschien wel tegen in de kleur die bij mij past. En dan word ik er écht blij van en draag ik het. Bovendien kan ik het met de rest van mijn garderobe combineren.

Neem de huidige trend met herfstkleuren. Diep steenrood, alle tinten bruin, okergeel en terra oranje. Ik houd ervan. Maar ik draag het niet want ik fleur er bepaald niet van op.  Warme tinten kan ik zeker hebben, maar dan een helder rood of een frisse geel. Lente dus, dat heeft niets met herfst te maken. Er zijn types die de genoemde herfsttinten nog slechter kunnen hebben dan ik, bijvoorbeeld het blonde zomertype met blauwe ogen en een koele huid. Die gaan er ongezond geel en ouder van uitzien. Of ordinair. Denk aan de Veerkampjes, bekend geworden van de serie ‘Man bijt hond’. Ma Veerkamp hoogblond en gehuld in dierenprint. Brrrr.

Als je ’s ochtends opstaat met een ‘ik-heb-geen-zin-om-naar-mijn-baas-te-gaan-gevoel’ kan de juiste kledingkeuze je helpen. Kies je voor de goede kleuren, dan bereik je het ‘wat-zie-je-er-goed-uit-effect’ ’s morgens bij het koffieapparaat. Met de foute kleur daarentegen het ‘leuk-bloesje-effect’. Natuurlijk willen we allemaal het liefst die eerste opmerking horen. Dat betekent dat je iets aan hebt wat jou complimenteert en niet de aandacht bij je weg haalt. Sla dus eens bewust een trend over. Goed voor je zelfvertrouwen, thuis en op je werk!

Fiona Koning is image consultant
Volg
de kleurenverdieping op Facebook

Reageer op dit artikel