blog

Hoe overleef ik de kerstborrel?

Geen categorie

Ze komen er weer aan, de feestdagen. Lekker een paar vrije dagen doorbrengen met familie en vrienden. Maar voor het zover is, proosten we eerst met de collega’s op een zalige kerst en een ‘prettig uiteinde’ (hoe naargeestig dat laatste eigenlijk ook klinkt). Met een wijntje in de hand praat het een stuk vrijer dan met een kop koffie op de gang. Hét moment om je eens te laten bijpraten over de laatste kantoorroddels en je haar los te gooien. Maar is dat wel zo’n goed idee?

Ze komen er weer aan, de feestdagen. Lekker een paar vrije dagen doorbrengen met familie en vrienden. Maar voor het zover is, proosten we eerst met de collega’s op een zalige kerst en een ‘prettig uiteinde’ (hoe naargeestig dat laatste eigenlijk ook klinkt). Met een wijntje in de hand praat het een stuk vrijer dan met een kop koffie op de gang. Hét moment om je eens te laten bijpraten over de laatste kantoorroddels en je haar los te gooien. Maar is dat wel zo’n goed idee?

Sociale evenementen van het werk bevinden zich in de etiquette ‘twilight zone’. Welke regels gelden er nu eigenlijk precies, de zakelijke of privévariant? Uit onderzoek blijkt dat veel werknemers met een volle baan hun werkplek als een ‘tweede thuis’ gaan beschouwen en hun collega’s als vrienden. Maar er is een verschil. Je vrienden kun je altijd op dezelfde manier benaderen, de aard van het contact met je ‘collega-vrienden’ wisselt. Welke regels, omgangsvormen en, daar komt ‘ie, kleding horen daarbij?

De aard van het uitje is maatgevend. Een training is nog duidelijk, dan trek je het gebruikelijke werktenue uit de kast. Vaak gaat het mis als het woord ‘teambuilding’ in de uitnodiging opduikt. Lekker aan de onderlinge collegiale band werken! Veel teambuildinguitjes hebben echter een zakelijk karakter. Je gaat op een fraaie locatie NLP’en, leert effectief te communiceren of gaat op zoek naar de kernkwaliteiten van je team. Dat is toch echt werk en een al te casual outfit leidt dan alleen maar af.

De meeste andere uitjes vragen om een comfortabele werkoutfit. Uitzondering hierop zijn de sportieve teamuitjes in de polder. Fierljeppen in je kokerrok is nu eenmaal geen aanrader. Maar ga je gezamenlijk een lekkere maaltijd te koken, dan kan dat best netjes gekleed. Prima aanleiding om dat leuke vestje in een felle print eens te combineren met je werkbroek/rok.

Het volgende moment om bij stil te staan zijn de avondhappenings. Het etentje na de kookles, het afscheid van een collega in de kroeg en zo ook de kerstborrel. Hiervoor geldt: pimp your work style! Het ‘pimpen’ van je werkkleding voor een avond, doe je vooral door te variëren in materiaalgebruik. De glitter-, studs- en paillettentrend van dit najaar kan uitkomst bieden. Draag je overdag een rok of broek met een blouse en jasje, verruil dan de blouse voor een top met pailletten. Of kies een blouse van glanzend materiaal of met een feestelijke print. De hooggehakte lakschoenen, felgekleurde lippenstift en grote creolen mogen nu ook legitiem uit de kast. Even voor de duidelijkheid: je colbertje blijft aan. Ook je roklengte blijft gehandhaafd evenals je gebruikelijke decolleté.

Op deze manier kan je ook na de kerst met een gerust hart weer achter je bureau kruipen. Veel plezier!

Fiona Koning is image consultant
Volg De kleurenverdieping ook op Facebook

Reageer op dit artikel