blog

Een nieuw jaar, een nieuw schrift

Geen categorie

En dan is het ineens toch 2013 geworden. Volgens de Mayakalender zouden we helemaal niet zover komen. Maar het leven is gelukkig toch gewoon doorgegaan. Al leek het op kantoor vaak wel dat mensen serieus dachten dat na de maand december de aarde zou ophouden met draaien…

Alle afspraken moesten echt nog voor Kerst plaatsvinden en veel rapporten en andere zaken moesten écht nog voor Kerst worden afgerond. Een soort eindsprint naar de finish: de feestdagen. Deze eindsprint wordt volgens mij vooral ingegeven door het prettige gevoel om na de vakantie weer fris met een schone lei te kunnen beginnen. Een leeg bureau en een overzichtelijke agenda.

Zoals het gevoel dat mensen hebben als ze met een verbouwing bezig zijn: als we maar vóór Kerst klaar zijn. Net zoals het gevoel dat je in je tienerjaren had aan het begin van het nieuwe schooljaar: een stapel nieuwe, lege schriften en de schoolboeken allemaal strak in het kaftpapier. En als je heel praktisch was aangelegd, zoals ik, had je voor elk vak een eigen kleurtje of motiefje. Nog nergens scheuren of oortjes aan de bladzijden. Alles was overzichtelijk, netjes en schoon.

De kunst is om het op kantoor ook zo te doen. Een kunst die met name is weggelegd voor de secretaresse: om ervoor te zorgen dat ook na een paar weken en maanden die symbolische schriften en gekafte boeken zo goed als nieuw zijn. En dat je ze heel overzichtelijk gerangschikt bij elkaar hebt staan, waardoor jij of je collega snel de juiste gegevens kan vinden.

Maar waarschijnlijk hebben de mensen die wel een rotsvast geloof hadden in de Mayakalender er op hun bureau een lekker rotzooitje van gemaakt. Na hen de zondvloed. En als ze van de schrik bekomen zijn (want in januari kunnen zij niets meer terugvinden) dan heb ik zo’n vermoeden dat de secretaresse wordt ingeschakeld om orde in de chaos te scheppen…

Jacqueline van de Looy is Secretaresse van het Jaar 2012 en werkt bij Coresta. Zij treedt een jaar lang op als ambassadrice van het secretaressevak.

Reageer op dit artikel