blog

Lentekriebels door voorjaarsmode

Geen categorie

Terwijl Koning Winter eindelijk op gang komt, zijn de modekleuren voor voorjaar/zomer 2013 onlangs gelanceerd. Daar worden we vrolijk van. Zo vrolijk dat we willen kopen en dat is natuurlijk ook de bedoeling! De winkels vullen zich in rap tempo met frisse groen-, geel-, blauw- en oranjetinten. Ze hebben prachtige namen als “African Violet”, “Tender Shoots” en “Poppy Red”. Toch geldt ook hiervoor, ‘bezint eer ge eraan begint’.

Terwijl Koning Winter eindelijk op gang komt, zijn de modekleuren voor voorjaar/zomer 2013 onlangs gelanceerd. Daar worden we vrolijk van. Zo vrolijk dat we willen kopen en dat is natuurlijk ook de bedoeling! De winkels vullen zich in rap tempo met frisse groen-, geel-, blauw- en oranjetinten. Ze hebben prachtige namen als “African Violet”, “Tender Shoots” en “Poppy Red”. Toch geldt ook hiervoor, ‘bezint eer ge eraan begint’.

Waarom, we werden er toch ze vrolijk van? Helaas, als het een miskoop betreft word je er uiteindelijk niet blij van. Toch is het voor iedereen mogelijk de nieuwe modekleuren in haar garderobe te verwerken. Het betekent slechts dat de kant-en-klare voorjaarslooks van fabrikanten vaak teveel van het goede zijn.

Een aantal tips om met je kleding de lente te vieren, op een manier die bij jou past.

Ben je een donker (haarkleur)type, pas dan op met het gebruik van lichte tinten in een groot vlak. Daar word je al snel flets en dus helemaal niet zomers van. Kies liever een dergelijke kleur als onderstuk, bijvoorbeeld als hemdje in combinatie met een donkerder tint. Zoals “Monaco Blue”, een prachtige diepblauwe tint.

Als je van nature gezegend bent met licht haar, dan heb je meer mogelijkheden in het voorjaar. De lichtere tinten staan jou over het algemeen wel fraai dus pak eens uit met een jasje of jurkje.

Weet je welke ondertoon jouw huid heeft, dan kun je meteen een schifting maken tussen de koele en warme tinten. Met een warme (gele) huid, kun je uit de voeten met de geel- en oranjetinten. De dames met meer koele pigmenten (roze ondertoon) in de huid slaan deze liever over en kunnen aan de slag met bijvoorbeeld violet en blauw.

Van iedere kleur kun je felle en zachtere varianten vinden. Kies de variant die bij je kleurtype past; helder of gedempt. Dat kan net het verschil maken tussen jezelf laten stralen of juist overschreeuwen. Het uitgangspunt is dat jij goed uit de verf komt, pas in tweede instantie het kledingstuk!

Tot slot zien we dit voorjaar veel bloemenprints voorbij komen. Daarnaast juist de trend om je hele outfit in een en dezelfde kleur te stylen. Houd er, zeker op je werk, rekening mee dat een ‘all over’ bloemenprint nogal overweldigend is. Met name als je aan de kleine kant bent is dit geen aanrader. Dan is de één-kleur trend voor jou een betere optie. En wat let je om in je accessoires wat flower power ten toon te spreiden? Trendy en toch jezelf.

De voorjaarskleuren zijn terug te vinden door te googlen op “Pantone 2013”.

Fiona Koning is Image Consultant bij De Kleurenverdieping

Reageer op dit artikel