blog

Online stijltests voor je figuur: tips

Geen categorie

X-type, O-type, HX-type. Gaat het over auto’s of de nieuwste keukenmixer? Misschien zegt dit je meer: peer, zandloper, cognacglas, appel en wybertje. Ik heb het over figuurtypes. Het is handig om te weten welke kleding bij je figuur past, maar zie jij door de bomen het bos nog? 

X-type, O-type, HX-type. Gaat het over auto’s of de nieuwste keukenmixer? Misschien zegt dit je meer: peer, zandloper, cognacglas, appel en wybertje. Ik heb het over figuurtypes. Het is handig om te weten welke kleding bij je figuur past, maar zie jij door de bomen het bos nog?

Webshops helpen je graag te ontdekken welk figuurtype jij bent. En bieden je vervolgens een overzicht van kledingkeuzes. Zoals voor veel online testen, geldt ook voor deze stijltesten dat ze zelden compleet zijn. Voor een exacte analyse is meer nodig dan wat algemene vragen. Om je op weg te helpen een aantal tips.

Of je lang of klein bent, slank of volslank weet je al wel. Maar weet je exact de verhoudingen van je lichaam? Ga eens voor de spiegel staan en kijk objectief naar je lijf (zonder het te veroordelen!). Zijn je schouders breder dan je heupen, of andersom? Zijn je benen lang in verhouding tot je bovenlijf? Is je taille duidelijk zichtbaar of is dat stuk van je bovenlijf vrij recht? Hoe verhoudt je boezem zich tot de rest van je lijf? Zijn je billen plat of steken ze meer uit? Veel vorm in je benen of weinig? Welke punten wil je graag benadrukken of juist verbloemen?

Daarbij is het belangrijk om te weten dat het fraaiste beeld een harmonieus beeld is. Een heel simpele regel is: borduur voort op wat je hebt. Lang en slank? Dan zijn lange kledingstukken mooi; een lang slank gesneden vest op een (bijna te) lange broek. Klein: dan staat kort juist kwiek. Harmonie bereik je door te spelen met vormen in je kleding. Als je schouders breder zijn dan je heupen, is de ‘peplum’ trend (uitstaande rand op de heupen) voor jou best aardig. Zo bereik je namelijk dat je schouders en heupen gelijk ogen. Logischerwijs kun je dan jasjes met schoudervullingen beter aan de wilgen hangen.

Pas als je goed naar jezelf hebt gekeken en misschien een meetlint hebt gebruikt, ga je de stijltest invullen. Houd bij de uitkomst in gedachten dat ieder lijf uniek is. Je kunt alle kenmerken hebben van een slanke zandloper, maar over jouw fors geschapen kuiten staat niets in de test. En ook niets over de lengte van je bovenlijf of je nek. En de vorm van je schouders; rond of juist strak en recht. Blijf dus nadenken bij wat je aantrekt en luister naar je gevoel. Als je steeds de neiging hebt aan een kledingstuk te plukken of trekken, dan zit (en staat) het niet goed. Tot slot nog even je stijltype uitvogelen: romantisch, stoer, naturel, klassiek, sportief, dramatisch of creatief… Bij mij is geen enkele test eenduidig en is mijn stijltype net zo veranderlijk als mijn bui. Blijf vooral dicht bij jezelf en bij twijfel: niet doen. Happy testing!

Fiona Koning is imago adviseur bij De Kleurenverdieping

Reageer op dit artikel