blog

Van kantoorklerk (m) naar comanager (v)

Geen categorie

Dit jaar bestaat Schoevers honderd jaar en daarom draaide opeens mijn hele werkweek om interviews, fotoreportages en filmopnamen. Ik dook de historie in en kreeg nog meer bewondering voor de ondernemerslust van Adriaan Schoevers. 

In 1913 begon hij zijn eigen bedrijf in een achterkamertje van zijn ouderlijk huis aan de Reguliersgracht in Amsterdam: Schoevers, dé school voor handel en kantoor. Door zijn kantoorbaantjes wist Adriaan precies waar het ‘moderne kantoorwezen’ behoefte aan had. De mannelijke kantoorklerken die in rokkostuum achter een enorme schrijftafel hun werk deden, leerde hij allemaal machineschrijven en stenografie.

In 1925 kwam aan er aan dit echte mannenberoep een einde door de komst van de allereerste secretaresseopleiding. Maar daar had je als vrouw wel lef voor nodig! Je hoorde te kiezen voor opvoedende en verzorgende beroepen ‘die in lijn lagen van de vrouwelijke aard’, zoals verpleegster en onderwijzeres. En directeuren vroegen zich oprecht af ‘waar het heen moest als vrouwelijke lichtzinnigheid en ijdelheid de kantoren zou binnendringen.’

Maar Adriaan Schoevers hield het hoofd koel en sprong met feilloos gevoel voor marketing in dat enorme gat in de markt: de vraag naar kundig kantoorpersoneel. Duizenden dames leerde hij foutloos blind typen op de maat van Charlestonmuziek en hij bracht ze de fijne kneepjes bij van handelscorrespondentie. En hoe mooi is het dat in de veertiger jaren een Schoeversopleiding stond voor emancipatie: dé kans om deel te nemen aan het sociale en economische leven.
Intussen zijn we generaties verder. Gepensioneerde Schoeversalumni vertellen me hoe ze werkten met een stencilmachine, carbonpapier en telex. Hun belangrijkste functie-eisen waren typevaardigheid, steno en dienstbaarheid. De Remington op mijn kamer is voor hen een relikwie uit een grijs verleden.
Anno 2013 is het motto: ‘managen doe je niet alleen’ en is de secretaresse getransformeerd tot comanager, een tweede piloot die adviseert en faciliteert. Iemand met wie de manager van nu graag en intensief samenwerkt omdat zij (of hij natuurlijk) altijd en daadwerkelijk iets toevoegt. Iemand met brede organisatiekennis en krachtig persoonlijk leiderschap.

In 1913 begon hij zijn eigen bedrijf in een achterkamertje van zijn ouderlijk huis aan de Reguliersgracht in Amsterdam: Schoevers, dé school voor handel en kantoor. Door zijn kantoorbaantjes wist Adriaan precies waar het ‘moderne kantoorwezen’ behoefte aan had. De mannelijke kantoorklerken die in rokkostuum achter een enorme schrijftafel hun werk deden, leerde hij allemaal machineschrijven en stenografie.

In 1925 kwam aan er aan dit echte mannenberoep een einde door de komst van de allereerste secretaresseopleiding. Maar daar had je als vrouw wel lef voor nodig! Je hoorde te kiezen voor opvoedende en verzorgende beroepen ‘die in lijn lagen van de vrouwelijke aard’, zoals verpleegster en onderwijzeres. En directeuren vroegen zich oprecht af ‘waar het heen moest als vrouwelijke lichtzinnigheid en ijdelheid de kantoren zou binnendringen.’

Maar Adriaan Schoevers hield het hoofd koel en sprong met feilloos gevoel voor marketing in dat enorme gat in de markt: de vraag naar kundig kantoorpersoneel. Duizenden dames leerde hij foutloos blind typen op de maat van Charlestonmuziek en hij bracht ze de fijne kneepjes bij van handelscorrespondentie. En hoe mooi is het dat in de veertiger jaren een Schoeversopleiding stond voor emancipatie: dé kans om deel te nemen aan het sociale en economische leven.

Intussen zijn we generaties verder. Gepensioneerde Schoeversalumni vertellen me hoe ze werkten met een stencilmachine, carbonpapier en telex. Hun belangrijkste functie-eisen waren typevaardigheid, steno en dienstbaarheid. De Remington op mijn kamer is voor hen een relikwie uit een grijs verleden.

Anno 2013 is het motto echter: ‘managen doe je niet alleen’ en is de secretaresse getransformeerd tot comanager, een tweede piloot die adviseert en faciliteert. Iemand met wie de manager van nu graag en intensief samenwerkt omdat zij (of hij natuurlijk) altijd en daadwerkelijk iets toevoegt. Iemand met brede organisatiekennis en krachtig persoonlijk leiderschap.

Ik koester het erfgoed van Adriaan Schoevers elke dag. Zijn vernieuwingsdrang inspireert ons weer tot trendsettende opleidingen. Kwaliteit was, is en blijft de norm. Het is geweldig als ex-studenten me vertellen dat ze hard moesten werken maar dat hun Schoeversdiploma ze altijd en overal een baan opleverde. En ik ben trots als minister Jeanine Hennis-Plasschaert roept dat ze Schoevers iedereen kan aanraden en dat ze nog steeds veel plezier van haar studie heeft. Want dat is het: met Schoevers ben je meer waard! Daar veranderen honderd jaren niets aan.

Joyce Steenveld is directeur van Schoevers.
Meer informatie: Schoevers.nl.

Reageer op dit artikel