blog

Ga voor dat achtje

Geen categorie

‘Die focus op productiviteit vind ik niks’, verzuchtte laatst een van de deelnemers aan mijn training. ‘Ik ben toch geen kip in de bio-industrie? Ik wil mijn werk goed doen. Het moet topkwaliteit zijn en als dat nodig is blijf ik tot tien uur zitten!’

Een secretaresse die de lat héél hoog had liggen. (Ook anderen, trouwens.) Ik denk dat haar werkgever nu nog blij was met die zucht naar perfectionisme. Toch, over kippen gesproken: ik verwacht dat ze over een jaar aanschuift bij mijn workshop ‘Slacht de Stresskip’ of – als ze de signalen van uitputting bij zichzelf negeert – met een burn-out thuis komt te zitten. Tsja.

Perfectionisme is absoluut een kwaliteit, maar kan een valkuil worden als het je verlamt in het komen tot resultaat. Een voorbeeld uit mijn praktijk: veel secretaresses gruwen van mails met spelfouten – logisch, daarmee sla je de plank mis. Maar je moet wel de balans blijven zoeken tussen wat je erin stopt en eruit haalt!

Zo adviseerde ik vorige week nog iemand om te stoppen met wondermooie teksten schrijven. Ze werkte op een communicatieafdeling. Bij uitstek goed gebekte mensen die verwachten dat je een scherpe en accurate pen hebt. Deze secretaresse bleef regelmatig langer zitten als iedereen weg was om de wat langere en inhoudelijke e-mails te dichten, en haar notulen eindeloos bij te schaven. ‘Ik ben een prater’, legde ze uit. ‘Als ik het hardop kan zeggen, komt het schrijven na een tijdje vanzelf.’ Wat een moeite en tijd dit haar kostte…

Mijn advies voor haar: ga voor dat achtje, niet voor de negen of tien. Schrijf je mails in tekst met veel bullets, blijf to the point in een besluitenlijst en bekommer je niet om die soepele verbindende zinnen of communicatief hoogstaande afronding. Niet jouw kracht, niet op inzetten! Die balans in het oog houden dus: wat kost het je en wat levert het je op? Zelf die balans goed zien is niet altijd mogelijk – of te confronterend…

Karen Visser is professional organizer en werkplektrainer en leert medewerkers op allerlei niveaus slim omgaan met tijd, taken en ruimte. Met haar bedrijf New Broom geeft ze trainingen en workshops over efficiënter en effectiever werken. Ze is trainer bij Management Support (voor de training ‘Moderne Managementondersteuning bij een Veranderende Overheid’) en is licentienemer van de trainingen van Het Betere Werken. Daarnaast begeleidt ze mensen die hun werk en werkomgeving effectiever willen organiseren en geeft ze advies bij de invoering van HNW-trajecten. New Broom is lid van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO).

Reageer op dit artikel