blog

Sta op en loop

Geen categorie

Heel lang geleden was zitten een luxe. Als prehistorisch wezen moest je immers verdomd goed op je hoede zijn: in elke grot kon een holenbeer verscholen zitten, in het hoge gras een sabeltandtijger, om elke hoek een poema. Overleefde je de mammoetjacht, dan was het misschien wel de maandenlange kou die je velde, of honger, […]

Sta op en loop

Heel lang geleden was zitten een luxe. Als prehistorisch wezen moest je immers verdomd goed op je hoede zijn: in elke grot kon een holenbeer verscholen zitten, in het hoge gras een sabeltandtijger, om elke hoek een poema. Overleefde je de mammoetjacht, dan was het misschien wel de maandenlange kou die je velde, of honger, of een stammenstrijd. In het water lagen krokodillen te loeren – precies in dezelfde vorm als ze nu hebben, hun ergonomische eigenschappen zijn werkelijk briljant. Ze waren er al lang voor ons, en ze zullen er ook lang ná ons nog zijn. Hetzelfde geldt voor haaien: die zijn nog net zo dodelijk als in de tijd dat de dino’s de aarde bevolkten en de mens niet meer dan een minieme kansberekening was.
Maar de mens stond op, evolueerde en van een beweeglijke overlever op de schrale steppe zijn we notoire zitters geworden: we zitten in de file, op kantoor, tijdens de lunch en voor de tv.

Nu dacht ik altijd dat sporten hielp. Dat een uur zweten tijdens spinning of bodypump al dit zitten compenseert. Maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Natuurlijk: sporten is goed voor je. Je hart klopt sneller, je bloedsomloop gaat wat harder, je stofwisseling versnelt en je maakt endorfines aan. Maar dit alles compenseert níet het feit dat je acht uur per dag naar een beeldscherm staart.

In plaats van de ouderwetse waarschuwing ‘rokers sterven eerder’ kunnen we nu op elke ergonomisch goedgekeurde stoel zetten: ‘zitters sterven eerder’.

Maar ook daar hebben we oplossingen voor, en daar besteden we in dit nummer uitgebreid aandacht aan. Van gezond eten, herkennen van stress en voorkomen van burn-out (door ook eens te niksen) tot stoelen waarop je fietsend kunt werken en vergaderingen die je ook staand en zelfs lopend kunt doen.

Wat boffen we toch.

Voor ons steeds meer bittere noodzaak. Maar die holbewoners hadden zich rotgelachen.

Hartelijke groet,
Vera Bot, hoofdredacteur

Het maartnummer staat online!  Abonnees kunnen doorklikken en het gehele blad lezen.

De special Kantoor & zo is voor iedereen gratis te bekijken!

Reageer op dit artikel