blog

Geef ons de ruimte

Geen categorie

Er wordt veel geschreven over onze toekomst en hoe wij onze eigen verantwoordelijkheid moeten nemen, maar deden we dat al niet? Velen van ons ontwikkelden hun competenties en vaardigheden zélf. Ik kan me ook niet anders herinneren dan dit vanzelfsprekend was. En de verantwoordelijkheden die we voor onze eigen carrière moeten nemen, dat doen we toch […]

Er wordt veel geschreven over onze toekomst en hoe wij onze eigen verantwoordelijkheid moeten nemen, maar deden we dat al niet? Velen van ons ontwikkelden hun competenties en vaardigheden zélf. Ik kan me ook niet anders herinneren dan dit vanzelfsprekend was. En de verantwoordelijkheden die we voor onze eigen carrière moeten nemen, dat doen we toch ook al heel erg lang? Waar zijn wij gaan geloven dat ons vak minder belangrijk is geworden. Is dit door alle ICT-ontwikkelingen?

Ons vak is de afgelopen jaren niet veranderd. Als managementsupporter ontzorg ik nog steeds en ja, ik maak gebruik van nieuwe technische ontwikkelingen, want ik heb geleerd mijn vaardigheden en competenties aan te passen als dit nodig is. Daarnaast heb ik de nodige aandacht besteed aan mijn persoonlijke ontwikkeling en het opbouwen van mijn netwerk.

Wij, managementsupporters, zijn zelfsturende professionals. Wij werken zelfstandig binnen een organisatie. We zijn flexibel, kunnen onze werkstijl aanpassen aan onze manager en zijn in staat om zonder extra vaardighedentrainingen, een nieuwe versie van een programma op te pakken of een totaal nieuwe programma of werkwijze aan te leren. We hebben werkoverleg met onze managers voor afstemming en voortgang. Dat doen we als collega’s die een gezamenlijk doel nastreven. We weten heel goed hoe we ons werk moeten inrichten, vormgeven en uitvoeren. Wij ontzorgen en niemand hoeft zich over de uitvoering te buigen of zich af te vragen of het allemaal wel goed gaat.

Veel organisaties proberen de management support afdeling om te vormen naar een pool, een administratieve eenheid die volgens strakke regels en procedures het werk uitvoert. Zogenaamd om flexibiliteit te vergroten. Maar we hebben geen vast omlijnde werkzaamheden. Niet alle werkzaamheden die op ons bureau komen, kunnen in een procedure verpakt worden, daarvoor zijn ze te divers. Iedere dag vraagt inventiviteit en creativiteit. Iedere dag brengen we ad-hoczaken tot een goed einde, waarbij we onze planning niet uit het oog te verliezen. Dat is nu juist wat ons werk zo interessant maakt. En waar wij als professional in uitblinken.

Laat ons doen waar we goed in zijn. Wij ondersteunen en ontzorgen. En dat doen we het beste als we de ruimte krijgen onze kennis, vaardigheden en ervaring op die manier in te zetten die het beste past bij de werkwijze van onze managers en onze eigen professionaliteit!

Auteur: Monique van Steenis | Secretary & DevelopmentMonique van Steenis

Reageer op dit artikel