blog

Gewoon jezelf

Geen categorie

‘Gewoon jezelf blijven’. Het is een goed bedoeld advies van je omgeving dat je ontvangt wanneer je in spannende situaties terechtkomt. Wanneer je iets voor elkaar probeert te krijgen en twijfelt hoe je de situatie aan zult vliegen. Het advies impliceert dat alles goed komt wanneer je ‘gewoon jezelf blijft’. Maar ik weet uit ervaring […]

Gewoon jezelf

‘Gewoon jezelf blijven’. Het is een goed bedoeld advies van je omgeving dat je ontvangt wanneer je in spannende situaties terechtkomt. Wanneer je iets voor elkaar probeert te krijgen en twijfelt hoe je de situatie aan zult vliegen. Het advies impliceert dat alles goed komt wanneer je ‘gewoon jezelf blijft’. Maar ik weet uit ervaring dat dat niet altijd zo is.

Gewoon mezelf blijven betekent namelijk voor mij dat ik enthousiast ben. Maar ook ongeduldig, vrolijk, dominant, aardig, bedroefd, bang, onaantastbaar, dapper, positief, evenwichtig, sloom, initiatiefrijk en naïef. En het aardige is dat ik nu nog veel eigenschappen en gevoelens vergeet die ook echt bij mij horen.

Ik ben bijvoorbeeld ook ‘niet achterlijk’ en snap dat ik per situatie moet kiezen welk gedrag en welk gevoel ik moet laten zien om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken. Dat lukt me meestal ook wel. Maar wanneer ik dan die keuze vanuit mijn eigen kracht gemaakt heb, dan… krijg ik te maken met de emotie van de ander. Hoe voelt diegene zich? Hoe gedraagt hij zich? En ben ik in staat mezelf daardoor niet te laten beïnvloeden? Blijf ik vrolijk wanneer de ander chagrijnig is? Blijf ik aardig wanneer de ander mij een veeg uit de pan geeft? Waarschijnlijk niet.

‘Gewoon mezelf blijven’ staat onder zware druk. Kans op succes daalt. Emotionele besmetting is de oorzaak. Ik ben niet in staat de emoties van de ander buiten mezelf te houden. Terwijl de emotie toch echt van de ander is en niets met mij te maken heeft. In theorie mogen mensen boos zijn terwijl ik me goed blijf voelen en lol wil trappen. Ik hoef geen rotgevoel over te houden aan het verdriet van een ander. Dat mijn collega met het verkeerde been uit bed gestapt is, is echt haar keuze. Ik ben in staat mijn emotionele balans te bewaken en kan kiezen hoe ik mezelf wil voelen. Jij dus ook.

De vraag is: hoe krijg je dit voor elkaar? Relativeer en ‘gun’ de ander zijn rotgevoel, scherm jezelf af (een denkbeeldig muurtje tussen jou en de ander kan helpen), ga Aikido-lessen volgen en je wordt de rust zelve. En blijf verder gewoon jezelf.

Huub van Mackelenbergh is trainer en stelt in zijn trainingen lef, lol en individuele groei centraal.

Reageer op dit artikel