checklist

Timemanagement

Geen categorie

Maak elke dag een takenlijst en streep af

Natuurlijk komt het belangrijkste bovenaan, maar plaats ook kleine klussen tussen grote door, zodat je regelmatig wat kunt wegstrepen.

Ben jij wel degene die deze klus moet doen?
Durf ‘nee’ te zeggen en zwicht niet voor emotionele chantage van collega’s. Natuurlijk is het prima om een ander te helpen, wanneer je er tijd voor hebt.

E-mailhygiëne
– Zet niet standaard je e-mailprogramma op de achtergrond aan.
– Plan vaste tijdstippen om je mail te checken (8.00, 10.00, 12.00, 14.00 en 16.00 uur).
– Laat zo min mogelijk berichten in je Postvak In staan. Beantwoord of archiveer direct, óók de verzonden mail.
– Geprinte mail heeft geen juridische bewijskracht. Dus bewaar belangrijke mail in je mailarchief.
– Maak een aparte folder per nieuwsbrief en zorg dat deze daar direct bij binnenkomst wordt geplaatst. Op een door jou gepland tijdstip kun je alle nieuwbrieven rustig lezen.

Stel doelen voor de korte en lange termijn
Laat je niet alleen leiden door de taken van de dag als je extra dingen wilt bereiken of extra taken naar je toe wilt halen. Maak van je wensen een doelstelling via SMART. Maak ze Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

Noteer tijdverspillers
Schrijf een aantal dagen op wat je van kwartier tot kwartier doet en accentueer de tijdverspillers. Dat maakt het makkelijker om ze te bespreken. Probeer direct een alternatief aan te dragen.

Hak de knoop door
Ben je een twijfelaar? Maak een lijstje met voors en tegens en waardeer elk argument naar belangrijkheid met een rapportcijfer. Tel de cijfers rechts en links op en zie wat voor jou het zwaarste weegt.

Reageer op dit artikel