nieuws

Managementtaal, verhullen en versluieren

Geen categorie

Wie zijn baas niet meer kan volgen, moet oppassen. Want managementjargon wordt vooral gebruikt om de echte bedoelingen te verhullen. Maar het kan ook anders.

‘Niet langer tot de kern behorende activiteiten werden vervreemd. (…) Dit alles zowel in het kader van de strategische visie als van een zeer scherp cashbeleid, waarbij het reduceren van de schuldpositie een absolute prioriteit heeft.

 

Zo hoort het dus niet. Net als juristen, voetballers en skaters gebruiken managers een eigen jargon: managementtaal. Met veel omhaal van woorden deelt de manager een ingewikkelde boodschap mee, terwijl hij het thuis aan de keukentafel veel simpeler uitlegt. Dient dat een doel en kunnen managers eigenlijk ook managen zonder hun eigen taal?

 

Opleiding

Veel managers leren tijdens hun opleiding objectief en neutraal taalgebruik. Maar de wereld van de stappenplannen, besturingsmodellen en audits is echter veel te wetenschappelijk om te voldoen in de realiteit. Het nadeel daarvan is dat managers niet of moeilijk uit hun eigen wereld kunnen stappen. Een directeur van een ziekenhuis wil graag de strategie aanscherpen, of de cultuur onderhouden, maar zijn specialisten spreken en denken anders. Die worden niet wakker van zulke taal. Managers die heilig geloven in hun eigen taal laten zich beperken door hun eigen jargon.

 

Spelen

Spelen met taal en betekenissen kan dan helpen. Soms helpen interpretaties en woorden uit een hele andere hoek. Door daar mee te spelen kunnen mensen tot andere inzichten komen.

 

Het kan anders
‘Wij hebben in de eerste helft van 2002 prioriteit gelegd bij de beantwoording van telefonische vragen, het geven van extra hulp bij het invullen van de aangifte en de voorlopige aanslagregeling. Daardoor hebben wij meer belastingplichtigen kunnen helpen dan in 2001. (…) Burgers willen weten wat de overheid doet, wat dat oplevert en wat dat kost.’

 

Soms is het niet zo moelijk om het jargon weg te poetsen, zo toont dit verslag aan. Dit verslag gaat over begrijpelijk werk van echte mensen. Een adviesbureau vond het tijd worden voor duidelijke taal en bracht een gratis softwarepakket uit, dat stukken afspeurt op 350 foute Engelse managementwoorden. Daarmee kun je teksten ontdoen van verhullend jargon. Het kan dus wel.

 

 

Reageer op dit artikel