nieuws

Nederlandse vrouwen verdienen te weinig

Geen categorie

Vrouwen zijn steeds beter opgeleid, soms beter dan mannen. Toch gaan ze in de loop van hun carrière steeds meer in salaris achterlopen. De beloningsachterstand in Nederland is met 18 procent groter dan het wereldwijde gemiddelde van 16 procent. Wie lid is van een vakbond komt er echter beter af. Ook in Nederland!

Vrouwen zijn steeds beter opgeleid, soms beter dan mannen. toch gaan ze in de loop van hun carrière steeds meer in salaris achterlopen. De beloningsachterstand in Nederland is met 18 procent groter dan het wereldwijde gemiddelde van 16 procent. Wie lid is van een vakbond komt er echter beter af. Dat blijkt uit een nieuw wereldwijd onderzoek van het Internationaal Verbond van Vakverenigingen (IVV).

FNV-voorzitter Agnes Jongerius verklaart de extra achterstand van Nederlandse vrouwen vooral doordat in Nederland zoveel in deeltijd wordt gewerkt. ‘Op zich is er niks mis met werken in deeltijd. Alleen krijgen deeltijders vaak allerlei extra’s niet, zoals toeslagen. Bovendien kom je als je in deeltijd werkt helaas veel moeilijker in aanmerking voor een leidinggevende functie. Alle aanleiding dus dat het kabinet snel zorgt dat de Taskforce Deeltijd met spoed aan de slag gaat en ook dit punt meeneemt.’

Ook in Nederland verdient een vrouwelijk vakbondslid gemiddeld meer dan het niet-lid. Een niet-lid heeft een loonkloof van 22 procent. Voor een lid is dat nog maar 14 procent. ‘Onze leden zijn denk ik zelfbewuster, voelen zich sterker met de bond achter zich en zullen dus harder onderhandelen over hun salaris, toeslagen en loopbaanplanning’, aldus Jongerius.

Bron:managersonline.nl

Reageer op dit artikel