nieuws

Presteert beneden peil

Geen categorie

In de ogen van je leidinggevende kun je niets meer goed doen. Na een periode waarin je minder gepresteerd hebt als gevolg van persoonlijke en gezondheidsproblemen, lijkt het wel of er een etiket op je voorhoofd is geplakt. Op dat etiket staat: ‘Presteert beneden peil’. Hoe kom je weer van dat imago af?

In de ogen van je leidinggevende kun je niets meer goed doen. Na een periode waarin je minder gepresteerd hebt als gevolg van persoonlijke en gezondheidsproblemen, lijkt het wel of er een etiket op je voorhoofd is geplakt. Op dat etiket staat: ‘Presteert beneden peil’. Hoe kom je weer van dat imago af?

Als je leidinggevende zich zorgen maakt om het niveau van je werkprestaties, zal hij/zij vaak meer tijd en aandacht aan je werkzaamheden gaan besteden. Gevolg: jij voelt je op je vingers gekeken en allerlei dagelijkse klussen gaan fout. Je leidinggevende laat vervolgens niets meer aan jou over en eist overleg over de meest simpele beslissingen en inzage in alle schriftelijke verslaglegging. Leuk is anders. De oplossing? Een goed gesprek!

– Je vertelt je leidinggevende dat je niet minder gemotiveerd bent na een ziekteperiode.

– Je wijst je leidinggevende erop dat je de afgelopen maand drie keer hebt overgewerkt, dus dat je best bereid bent iets extra’s te doen.

– Je vertelt hem of haar over je plannen om het werk kwalitatief beter te maken of beter te laten verlopen. In het ideale geval heb je een beknopt plan van aanpak op papier staan. Dit kan de organisatie van het archief betreffen, of een methode om vragen van klanten sneller te kunnen beantwoorden.

– Je overtuigt je leidinggevende van je actieve houding door hem of haar de notulen van het werkoverleg te laten zien. Wie heeft de meeste zaken aangekaart? Wie heeft de slimste vragen gesteld. Jij natuurlijk!

Als je nog niet fulltime werkt na een lange periode van ziekte, kan het extra moeilijk zijn het vertrouwen van je leidinggevende te herwinnen. Ook hier geldt: kennis is macht. Hoe meer jij weet over de situatie op het werk, hoe geloofwaardiger je overkomt. En hoe meer je leidinggevende over je persoonlijke toestand en de verbeteringen op de hoogte is, hoe makkelijker het voor hem of haar is te erkennen dat je weer naar behoren presteert.

Reageer op dit artikel