nieuws

Wat op kantoor met de computer kankan thuis toch ook?

Geen categorie

Wat op kantoor met de computer kan, kan thuis ook. Toch zijn er nog veel managers die daar anders over denken. Terwijl volgens het CBS 80 procent van de werkenden beschikt over faciliteiten om thuis te werken. Daar ligt het dus niet aan. Managers sturen echter te veel op aanwezigheid. Als je acht uur op kantoor hebt gezeten, heb je ook acht uur gewerkt… denken ze.

Wat op kantoor met de computer kan, kan thuis ook. Toch zijn er nog veel managers die daar anders over denken. Terwijl volgens het CBS 80 procent van de werkenden beschikt over faciliteiten om thuis te werken. Daar ligt het dus niet aan. Managers sturen echter te veel op aanwezigheid. Als je acht uur op kantoor hebt gezeten, heb je ook acht uur gewerkt… denken ze.

Robert-Jan Snijders, directeur van YNNO, een adviesbureau voor innovatief werken, bestrijdt dat. Ook het EwerkForum ondersteunt die mening. Thuiswerkers produceren 15 tot 25 procent meer dan op kantoor. Thuis is er minder afleiding. Er wordt geen kostbare tijd in de file verspild. Er is minder stress omdat mensen hun eigen tempo en ritme kunnen bepalen, stelt het EwerkForum. ‘En thuiswerken geeft flexibiliteit om je werkende leven in te richten op een manier die bij je past’, is de mening van de HR-directeur van IT-bedrijf EDS. ‘Bovendien maken mensen vaak langere dagen als ze thuis werken.’

Thuiswerken is inmiddels redelijk geaccepteerd door zowel werkgevers als werknemers. Toch is er nog wel discussie, over de omvang van het thuiswerken bijvoorbeeld. Eén dagje per week thuiswerken ziet bijna niemand als een bezwaar. Maar het wordt anders als het aantal dagen per week structureel hoger ligt. Vooral hoogopgeleide mannen tussen de 35 en 45 jaar zijn frequente telewerkers, blijkt uit cijfers van het CBS. De consultancy of andere dienstverlening waarbij klantbezoeken moeten worden afgelegd, lenen zich daar uitstekend voor.

Hoe die dan gemanaged worden? Heel eenvoudig: sturen op output. Snijders: ‘Het kan mij als directeur absoluut niet schelen wanneer onze adviseurs werken. Schrijven ze op zondag een rapport en zijn ze op maandag vrij? Prima, zolang ze maar bereikbaar zijn en hun targets halen!’

Reageer op dit artikel