nieuws

‘Belazerd’

Geen categorie

Als je zwanger bent of het wilt worden én je zoekt een baan, denk dan tien keer na voordat je dit meldt aan je potentiële baas. 86 procent van de ‘bazen’ voelt zich ‘belazerd als een sollicitant, nadat ze is aangenomen, zwanger wordt’. Meer dan de helft van de mannelijke én vrouwelijke managers geeft aan dat zwangerschap de belangrijkste reden is voor afwijzing.

Als je zwanger bent of het wilt worden én je zoekt een baan, denk dan tien keer na voordat je dit meldt aan je potentiële baas. 86 procent van de ‘bazen’ voelt zich ‘belazerd als een sollicitant, nadat ze is aangenomen, zwanger wordt. Meer dan de helft van de mannelijke én vrouwelijke managers geeft aan dat zwangerschap de belangrijkste reden is voor afwijzing.

Dit blijkt uit onderzoek van ELAS (Employment Law Adisory Services) in Engeland. Uit het onderzoek komt ook naar voren hoe belangrijk een (eventuele) zwangerschap is in de keuze voor een bepaalde sollicitant.

Vrouwen die een zwangerschap plannen worden volgens de onderzoekers niet aangenomen. Meer dan de helft van de mannelijke én vrouwelijke managers geeft aan dat zwangerschap de belangrijkste reden is voor afwijzing. Ze kijken vooral naar de leeftijd en persoonlijke omstandigheden van de kandidaat. Bij een net getrouwde vrouw van 33 jaar is de kans op zwangerschap immers vele malen groter dan bij een vrijgezel van 26.

In Engeland is het verboden om tijdens sollicitatiegesprekken vragen te stellen over zwangerschappen en huwelijksachtergronden. Echter bijna 70 procent van de managers vindt dat zij recht hebben op deze informatie. In Nederland zijn vrouwelijke sollicitanten niet verplicht een zwangerschap te melden.

Bron: De Telegraaf

Reageer op dit artikel