nieuws

Kletskous ideale leider

Geen categorie

Hoe meer verhalen, hoe sterker de leider. Waar introverte managers in de vorige eeuw nog als wijs door het leven gingen, gelden ze nu als contactgestoord. Extraverte mensen daarentegen zijn spontaan. Wat hebben leiders als Marco van Basten, Alan Greenspan en Sara Lee-topvrouw Brenda Barnes? Dat ze blij mogen zijn dat ze de top gehaald hebben. Als ze nu nog zouden moeten beginnen, zou de kans op een succesvolle loopbaan aanmerkelijk kleiner zijn.

Hoe meer verhalen, hoe sterker de leider. Waar introverte managers in de vorige eeuw nog als wijs door het leven gingen, gelden ze nu als contactgestoord. Extraverte mensen daarentegen zijn spontaan. Wat hebben leiders als Marco van Basten, Alan Greenspan en Sara Lee-topvrouw Brenda Barnes? Dat ze blij mogen zijn dat ze de top gehaald hebben. Als ze nu nog zouden moeten beginnen, zou de kans op een succesvolle loopbaan aanmerkelijk kleiner zijn. Dat blijkt uit het relaas van hoogleraar persoonlijkheidspsychologie Boele de Raad van de Rijksuniversiteit Groningen.

De genoemde leiders zijn alledrie introvert. Zij hebben het tij tegen, een gevolg van de hoog ontwikkelde communicatiesamenleving. Tot diep in de vorige eeuw golden stille mensen als wijs en erudiet. Extraversie daarentegen werd vereenzelvigd met pover en oppervlakkig. Nu zijn de rollen omgedraaid.

Onderzoek heeft uitgewezen dat extraverte mensen anderhalf meer keer kans hebben een succesvolle leidinggevende te worden. Zij gelden als spontaan, terwijl de introverte mensen opeens door het leven gaan als contactgestoord. Ongeveer 22 procent van de mensen is introvert.

Het succes van extraverte medewerkers wordt bevestigd door onderzoek van Kpmg Integrity. Managers en hoogopgeleiden vinden roddel een uitstekend instrument om hun loopbanen een zetje te geven. Zij kunnen zich hiermee positief onderscheiden, wat de kans op promotie dichterbij brengt.

Roddel is bovendien effectief om potientiële concurrentie in een slecht daglicht te plaatsen. Eigen tekortkomingen kunnen ermee worden verdoezeld. Ongeveer de helft van de ondervraagden zegt te roddelen. Ruim 85 procent is wel eens het voorwerp van roddel.

Bron: IT Executive

Reageer op dit artikel