nieuws

Rommelig bureau bespaart zeeën van tijd

Geen categorie

Ben jij ook zo’n voorstander van een netjes, opgeruimd bureau? Laat dat idee dan maar waaien. Iets minder opgeruimd bespaart namelijk zeeën van tijd. En dat komt de productiviteit weer ten goede. Want achter die schijnbare rommel zit vaak een geavanceerd maar informeel systeem van documentbeheer.

Ben jij ook zo’n voorstander van een netjes, opgeruimd bureau? Laat dat idee dan maar waaien. Iets minder opgeruimd bespaart namelijk zeeën van tijd. En dat komt de productiviteit weer ten goede. Want achter die schijnbare rommel zit vaak een geavanceerd maar informeel systeem van documentbeheer. Dat stelt Eric Abrahamson, hoogleraar aan de Columbia Business School in zijn boek ‘A perfect mess’.

Uit zijn onderzoek blijkt dat werknemers met een opgeruimd bureau 36 procent meer tijd nodig hebben om een document terug te vinden dan degenen die aan een bureau zitten dat er voor een buitenstaander uitziet als onoverzichtelijk en rommelig.

Achter de schijnbare rommel van werknemers zit namelijk vaak een geavanceerd maar informeel systeem van documentbeheer, stelt Abrahamson. Dat systeem biedt volgens hem meer flexibiliteit en doeltreffendheid dan een klassiek opbergsysteem. ‘Daarnaast moet je je afvragen of een schoon bureau niet aantoont dat een medewerker eigenlijk niets uitvoert tijdens zijn werkdag. Een rommelbureau zorgt er niet alleen voor dat mensen sneller hun spullen terugvinden, het bevordert ook nog eens de creativiteit’, stelt de hoogleraar. ‘Hoe vaak heb je niet meegemaakt dat je een document zoekt en toevallig een ander document vindt dat je een briljant idee oplevert. Op een opgeruimd bureau is de kans op zo’n toevallige ontdekking nihil.’

Volgens Abrahamson hoef je overigens niet bang te zijn dat door de rommel het kantoor straks niet meer zichtbaar is. Hij beseft dat er een limiet is aan de hoeveelheid rommel op een bureau. ‘Toch moeten we ons daar niet te veel zorgen over maken. Mensen beseffen wanneer dit punt overschreden is.’

Bron: Management Team

Reageer op dit artikel