nieuws

WAT? Zeven pijnlijke e-mailblunders

Geen categorie

Een e-mail wordt vaak zonder al te veel controle opgesteld en doorgestuurd. Dat gaat niet altijd goed. Je zult niet de eerste zijn die een ware e-mailoorlog ontketent door klakkeloos je mening te verkondigen als iets je in het verkeerde keelgat is geschoten.

Een e-mail wordt vaak zonder al te veel controle opgesteld en doorgestuurd. Dat gaat niet altijd goed. Je zult niet de eerste zijn die een ware e-mailoorlog ontketent door klakkeloos je mening te verkondigen als iets je in het verkeerde keelgat is geschoten. Zeven e-mailblunders die je makkelijk kunt voorkomen.

1. Zaken zijn niet altijd zo onaardig bedoeld als je ze leest, dat geldt ook voor de persoon die je e-mails ontvangt. Onthoud dat lichaamstaal ontbreekt en dat de ontvanger niet kan zien hoe de zender iets bedoelt.

2. Kleine prikjes, steekjes en grapjes kunnen in een mum van tijd uitdraaien op een fikse ruzie. Het succes valt of staat niet alleen met de juiste timing, maar ook met de juiste toon en lichaamstaal. Deze twee laatste aspecten ontbreken nou juist bij e-mail. Dit betekent dat wanneer je een grap maakt, je het risico loopt dat de ontvanger deze niet als zodanig opvat. Zelfs wanneer je een smiley gebruikt, kan de ontvanger dit nog verkeerd opvatten.

3. Vergis je niet in de ellende die je kunt veroorzaken door een typefout die niet als zodanig wordt herkend. Wat denk je bijvoorbeeld van de klassieker: er zal het een en ander aan je gedrag moeten veranderen ‘hier’. Je zult niet de eerste zijn die een o typt in plaats van een i. Die twee toetsen zitten immers vlak naast elkaar.

4. Het kopiëren en plakken van teksten kan je een hoop tijd besparen. Maar wie niet oppast stuurt een vertrouwelijke tekst naar een persoon die daar helemaal niets mee te maken heeft, of die daar z’n voordeel mee zou kunnen doen.

5. Nog zo’n blunder: je stuurt per abuis de ‘roddel e-mail’ naar de collega over wie het gaat…

6. Kettingbrieven komen ook op de werkvloer voor; e-mailtjes die je moet doorsturen naar zoveel mogelijk mensen. Een vergelijkbare variant zijn de mailtjes waarin je wordt gewaarschuwd voor een gevaarlijk virus dat je hele harde schrijf wist. Dit soort mailtjes is in 99 procent van de gevallen onzin. Anderen zitten niet op dat soort mailtjes te wachten.

7. Pas op met de CAPS LOCK. Het gebruik van hele woorden of zinnen in hoofdletters is het webequivalent van schreeuwen. WAT?

Bron: managersonline.nl

Reageer op dit artikel