nieuws

Ingedikte werkweken

Geen categorie

Nederlandse werkgevers zijn best flexibel, zij proberen werknemers zoveel mogelijk tegemoet te komen. De 4×9-regeling is daar een mooi voorbeeld van. Deze ‘ingedikte werkweken’ is een typisch Nederlandse oplossing die in een heleboel buurlanden nog niet bespreekbaar is. Wij hebben het dus zo slecht nog niet.

Nederlandse werkgevers zijn best flexibel, zij proberen werknemers zoveel mogelijk tegemoet te komen. De 4×9-regeling is daar een mooi voorbeeld van. Deze ‘ingedikte werkweken’ is een typisch Nederlandse oplossing die in een heleboel buurlanden nog niet bespreekbaar is. Wij hebben het dus zo slecht nog niet.

64 procent van de Nederlandse werkgevers biedt flexibele werktijden aan en 73 procent staat toe vanuit huis te werken, terwijl wereldwijd slechts zo’n 21 procent van de werknemers thuiswerkt. Daarnaast is Nederland koploper op het gebied van ‘ingedikte werkweken’: 32 procent van de bedrijven gaat hiermee akkoord. In Japan heeft men de minst flexibele werkgevers: in 65 procent van de bedrijven is geen flexibiliteit mogelijk.

Deze conclusies komen uit de Work Place Survey Spring 2008, een onderzoek uitgevoerd in maart/april 2008 en ontwikkeld door financieel werving en selectiebureau Robert Half Finance & Accounting. Het onderzoek is gehouden in 17 landen en omvat de reacties van 3708 HR en Finance Managers.

Het onderzoek toont aan dat we het in Nederland zo slecht nog niet hebben. Werkgevers proberen hun werknemers zoveel mogelijk tegemoet te komen, waardoor zij minder stress ervaren. Daar kunnen andere landen een voorbeeld aan nemen.

Toch betekent deze flexibele houding van werkgevers niet dat de werkdruk niet toeneemt. Maar liefst tweederde van de Nederlandse werknemers geeft aan dat het aantal gewerkte uren het afgelopen jaar is toegenomen door zaken als de toename van de hoeveelheid werk, bedrijfsgroei en het tekort aan personeel. De toegenomen werkdruk levert echter niet meer stress op. De belangrijkste veroorzaker van stress is een grotere verantwoordelijkheid. Slechts 1 procent van de ondervraagden zegt dat de stress veroorzaakt word doordat ze het niet naar hun zin hebben op het werk. En een op de vijf geeft de baas de schuld!

Reageer op dit artikel