nieuws

Praten over salaris blijft taboe

Geen categorie

Makkelijk is het nooit en zelfs in de beste periodes kan het behoorlijk zenuwslopend zijn, maar een op de zes werknemers piekert er niet over om ooit opslag te vragen. Vooral mensen onder de 35 jaar hebben daar moeite mee. Het zijn vooral ouderen en mannen die de koe bij de hoorns vatten en meer geld vragen.

Makkelijk is het nooit en zelfs in de beste periodes kan het behoorlijk zenuwslopend zijn, maar een op de zes werknemers piekert er niet over om ooit opslag te vragen. Vooral mensen onder de 35 jaar hebben daar moeite mee. Het zijn vooral ouderen en mannen die de koe bij de hoorns vatten en meer geld vragen, blijkt uit onderzoek van Ceridian. Van de 8 procent die zegt keihard te willen onderhandelen voor meer salaris, is driekwart man!

Meer dan de helft van de Britten praat overigens met niemand over hun salaris, zelfs niet met hun familie. Toch wil 46 procent graag weten hoeveel hun collega’s verdienen, vooral de jongere generatie. Driekwart zou echt op geen enkele manier tolereren dat hun collega’s inzage hebben in hun salarisgegevens.

Een van de redenen waarom mensen de hoogte van hun salaris liever voor zich houden, is dat ze geen prijskaartje opgeplakt willen krijgen, aldus bedrijfsspycholoog Piers Hollier van Getfeedback. ‘Het is niet zo vreemd waarom ouderen niet erg geïnteresseerd zijn in andermans salaris: uit ervaring weten ze ongeveer hoeveel iemand in een bepaalde functie verdient. Jongeren hebben dat referentiekader nog niet. Bovendien vinden ouderen andere dingen, zoals een goede balans tussen werk en privé, vaak belangrijker dan geld.’

Bron: managersonline.nl

Reageer op dit artikel