nieuws

Ben je aardig?Krijg je meer gedaan!

Geen categorie

Wie op de werkvloer aardig doet, veel lacht en anderen imiteert, krijgt meer gedaan. Collega’s en klanten zeggen eerder ‘ja’ tegen iemand die ze aardig vinden. En wees vooral aardig als je een lage positie inneemt. Mensen met een hoge status hebben er daarentegen baat bij als ze niet aardig gevonden worden.

Wie op de werkvloer aardig doet, veel lacht en anderen imiteert, krijgt meer gedaan. Collega’s en klanten zeggen eerder ‘ja’ tegen iemand die ze aardig vinden. En wees vooral aardig als je een lage positie inneemt. Mensen met een hoge status hebben er daarentegen baat bij als ze niet aardig gevonden worden, aldus Rick van Baaren, gedragswetenschapper aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Roos Vonk, hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit, verklaart dat het uiterlijk voor een groot deel bepaalt of iemand aardig wordt gevonden. Als iemand knap is, neemt de omgeving aan dat die persoon over nog meer positieve eigenschappen zal beschikken. Wie geen knapperd is, kan in het gevlei komen door hartelijk om iemand te lachen, ook als een opmerking niet zo grappig is.

Wat ook helpt is een bepaald trekje of kledingstijl van iemand overnemen. Imitatie leidt tot sympathie. Volgens Vonk vinden we het prettig als andere mensen op ons lijken, want dat maakt de wereld vertrouwd en in balans. Het adagium ‘wees jezelf’ is op de werkvloer niet het meest effectief. Wil een klant een kort, zakelijk gesprek houden, dan is het niet verstandig om een lang verhaal over koetjes en kalfjes af te steken.

Bron: Intermediair

Reageer op dit artikel