nieuws

Uitdaging en groei

Geen categorie

Veel werkenden in Nederland vinden dat ze tot nu nog niet alles uit hun carrière hebben gehaald: driekwart van de mannen en circa 60 procent van de vrouwen denkt dat er meer in had gezeten.

Veel werkenden in Nederland vinden dat ze tot nu nog niet alles uit hun carrière hebben gehaald: driekwart van de mannen en circa 60 procent van de vrouwen denkt dat er meer in had gezeten. Ook is een even grote groep niet uitgesproken tevreden over de doorgroeimogelijkheden in hun huidige baan, drie op de tien zijn zelfs ontevreden. De voornaamste conclusie van de Randstad Werkmonitor naar ‘groei’: de werknemer wil groeien maar weet vaak niet hoe!

Het onderzoek, uitgevoerd onder 868 werkenden in Nederland, toont aan dat de meesten op zich best tevreden zijn met hun baan, de functie, de verantwoordelijkheden en de collega’s. Tegelijkertijd zeggen de meeste werknemers dat ze professionele en persoonlijke groei belangrijk vinden. Maar wat is groei? En wat is vooruitgang? De nieuwe uitdaging wordt vaak gezocht in een ander takenpakket. Dit betekent dat werknemers ook binnen de huidige werkgever ‘in beweging’ kunnen blijven.

Drie op de tien werknemers hebben hun werkgerelateerde kennis en vaardigheden uitgebreid. Een kwart heeft meer uit zichzelf gehaald dan voorheen of meer verantwoordelijkheden gekregen. Daarnaast vinden werknemers vooral zichzelf verantwoordelijk voor hun groei; driekwart heeft van de eigen ouders meegekregen dat je alles uit jezelf moet halen wat erin zit. Maar ook de status binnen het bedrijf, de collega’s en de privésituatie kunnen een positieve invloed op ‘groei’ hebben.
Vlak echter ook de invloed van de huidige werkgever en de direct leidinggevenden niet uit.

Reageer op dit artikel