nieuws

Uhh… hoe heet ‘ie hoe alweer?

Geen categorie

Herken je dit? Kom je iemand tegen, ben je zijn naam vergeten. Altijd zijn naam, nooit zijn gezicht. Hoe kun je voorkomen dat je iemands naam vergeet of op zijn minst minder vaak gaat blozen?

Herken je dit? Kom je iemand tegen, ben je zijn naam vergeten. Altijd zijn naam, nooit zijn gezicht. Hoe kun je voorkomen dat je iemands naam vergeet of op zijn minst minder vaak gaat blozen?

Link leggen

Dat zit zo: namen slaat het brein in de linkerhersenhelft op, waar taal huist. Rechts ligt het visuele deel vast. Daarnaast hebben we een sterke, aangeboren voorkeur voor plaatjes, waardoor de naam altijd het probleem vormt. Een persoon herinneren is dus een dubbele zoekopdracht in je geheugen, want je brein moet ook de ‘link’ leggen. Hoe doe je dat?

Geheugentraining

– Sla heel veel context op wanneer je iemand voor de eerste keer ziet. Leg enkele karakteristieken van de situatie bij die persoon vast, bijvoorbeeld op vakantie in Peru ontmoet, op een congres gezien, bij een vriendin gesproken.
– Schenk aandacht aan de ander. Met andere woorden, kijk goed wie hij of zij is. Let op lichamelijke kenmerken en koppel die aan de naam en het gezicht.
– Noem de naam enkele keren bij je ontmoetingen. De ander corrigeert je als je de naam niet goed uitspreekt of niet goed hebt verstaan.
– Haal je de dagen na de ontmoeting het gezicht van de persoon een aantal keren voor de geest. Probeer je zoveel mogelijk van hem of haar te herinneren.
– Zoek eventueel via het internet extra informatie van die persoon op. Of koppel de persoon in kwestie aan een van je sociale netwerken. Altijd handig.

Aandacht op jezelf

Het werkt ook de andere kant op. Zorg dat je zelf ook goed bekend bent. Spreek je naam duidelijk uit. Vestig de aandacht op jezelf tijdens ontmoetingen met anderen. Dat kan vaker dan je denkt, zeker als je van jezelf vindt dat je iets hebt bereikt.

Bron: nu.nl

Reageer op dit artikel