nieuws

De zenuwen de baas tijdens een assessment

Geen categorie

Een black-out op je assessment, het is de nachtmerrie van iedere kandidaat. En nu helemaal, de banen liggen immers niet voor het oprapen. Terwijl je een lastig gesprek moet voeren, word je door kritische psychologen op je vingers gekeken. Dat is niet niks.

Een black-out tijdens je assessment, het is de nachtmerrie van iedere kandidaat. En nu helemaal, de banen liggen immers niet voor het oprapen. Terwijl je een lastig gesprek moet voeren, word je door kritische psychologen op je vingers gekeken. Dat is niet niks.

Meestal verdwijnt de spanning in de eerste paar minuten van het gesprek en kun je je daarna weer goed concentreren. Een beetje ‘gezonde spanning’heeft een positief effect op je prestaties. Maar als de spanning verlammende vormen aanneemt, is er iets anders aan de hand. Je bent je dan zo bewust van jezelf en je eigen manier van doen, dat je de spanning onbewust in stand houdt. Wat doe je dan om de zenuwen de baas te blijven? Een paar tips

1. Zorg dat je een realistisch beeld hebt van wat er tijdens het assessment van je wordt verwacht. Bel zo nodig met het assessmentbureau om er achter te komen op welke aspecten je getest wordt en wat je gedurende de dag te wachten staat. Je weet dan beter waar je aan toe bent waardoor de spanning afneemt.

2. Maak een lijstje van fouten die je je tijdens het assessment kunt veroorloven. Bijvoorbeeld: een vergissing maken in een percentage dat tijdens een rollenspel ter sprake komt, niet uit je woorden komen bij een lastige zakelijke term. Praat ook eens met mensen die eerder op assessment zijn geweest. Hebben zij tijdens hun assessment alles perfect gedaan? Wat ging er niet goed, terwijl ze toch een positief advies kregen?

3. Richt je aandacht tijdens de rollenspellen niet op jezelf, maar op de ander. Luister aandachtig, vraag om verduidelijking, vat samen en schrijf af en toe iets op. Door je te concentreren op de taak, gaat er minder aandacht naar jezelf en daalt de spanning.

Bron: Intermediair

Reageer op dit artikel