nieuws

Jongeren praten alleen keurig als het echt moet

Geen categorie

Negen op de tien jongeren hechten slechts waarde aan goed Nederlands spreken als dat noodzakelijk is. Vooral tijdens een spreekbeurt of een sollicitatie willen zij zich mondeling fatsoenlijk kunnen uitdrukken.

Negen op de tien jongeren hechten slechts waarde aan goed Nederlands spreken als dat noodzakelijk is. Vooral tijdens een spreekbeurt of een sollicitatie willen zij zich mondeling fatsoenlijk kunnen uitdrukken. Dat concludeert de Nationale Jeugdraad uit een onderzoek waarvoor de handen ineen werden geslagen met de Nederlandse Taalunie en het Vlaamse tijdschrift Maks!.

De initiatiefnemers concluderen verder onder meer dat jongeren hun taalgebruik afstemmen op de ontvanger. Het leeuwendeel van de ondervraagden slaat bij volwassenen een beleefdere toon aan dan bij vrienden. Onder elkaar doorspekken zij hun taalgebruik met Engelse woorden, straattaal, dialect en scheldwoorden.

SMS-taal

De woordkeuze in sms’jes en in chatprogramma’s laat amper verschil zien tussen Nederlandse en Vlaamse jongeren. De straattaal van ‘jonge honden’ uit België is niettemin gelardeerd met invloeden uit het Italiaans, Grieks en Turks. Aan het onderzoek namen ruim 1750 jongeren deel.

Bron:nu.nl

Reageer op dit artikel