nieuws

Overheidssites zo lek als een mandje

Geen categorie

De overheidssites in Nederland zijn verre van veilig. Waar minister Hirsch Ballin onlangs een campagne startte waarin de burger wordt gewezen op veilig internetten, blijkt ruim 80 procent van de overheidswebsites (570 van de 684) niet veilig te zijn.

De overheidssites in Nederland zijn verre van veilig. Waar minister Hirsch Ballin onlangs een campagne startte waarin de burger wordt gewezen op veilig internetten, blijkt ruim 80% van de overheidswebsites (570 van de 684) niet veilig te zijn.

De websites van de overheid bieden criminelen dus ruimschoots de gelegenheid zonder problemen (persoons)gegevens van Nederlanders te pakken te krijgen. In het slechtste geval kan een crimineel de complete identiteit van een persoon overnemen. Met alle gevolgen van dien.

Networking4all, marktleider op het gebied van internetveiligheid in de Benelux, doet herhaaldelijk onderzoek naar de veiligheid op het web en nam onlangs de veiligheid van alle overheidswebsites onder de loep. Het resultaat was meer dan droevig.
Volgens Paul van Brouwershaven, technisch directeur van Networking4all, is de overheid van deze dramatische cijfers op de hoogte: ‘Het is schrijnend dat er een dure campagne wordt gelanceerd waarin ons wordt verteld hoe we veilig moeten internetten, terwijl dezelfde overheid websites heeft waar alles vanaf kan worden geplukt, waaronder ook onze persoonsgegevens!’

Een paar voorbeelden

Bij de site van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Werkenbijhetrijk.nl worden de gebruikersnamen en wachtwoorden niet beveiligd waardoor kwaadwillenden met je persoonsgegevens aan de haal kunnen gaan.
De Sociale Verzekering Bank (SVB) beschermt het burgerservicenummer niet en ook Postbus51.nl is niet veilig en dat zijn lang niet de enige overheidssites waarop je dus niet al je persoongegevens moet achterlaten!

Tip

Welke sites dan wel veilig zijn? Doe de test op www.isdezesiteveilig.nl en je bent helemaal op de hoogte!

Bron: ANP

Reageer op dit artikel